Slide
Slide

Скопие. Разположена в центъра на Балканския полуостров, Северна Македония е спокойно място от десетилетия. Хората най-накрая започнаха да изследват колоритния и разнообразен македонски пейзаж. Ако имате приключенски дух и търсите ваканционна дестинация, която удобно да отговаря на вашия стил на изследване, Северна Македония трябва да бъде в списъка ви с възможни дестинации. Характеризира се и се отличава с природна красота, богато културно наследство и кулинарно преживяване. Северна Македония има дълга история, която да разкрие и покаже. 

СКОПИЕ

Скупи (на старолатински), сега известен като Скопие (на албански: Shkup), на сърбохърватски: Skopje и на турски: Usküb, е столицата на Република Северна Македония. Между бреговете на река Вардар, в подножието на планината, Скопие започва своето съществуване като древен Скупи, илирийски племенен център. През четвърти век, под управлението на император Диоклециан, той е бил е обявен за столица на област Дардания (регион от римската провинция Горна Мизия). Катастрофалното земетресение през 518 г. го разрушава. Градът преживява кратко славянско нашествие през седми век и преживява бърз растеж през девети и десети век. След като турците завладяват Македония през 1392 г., те установяват Скопие като столица на провинцията и важен търговски център.

Струмица – Градът на звездите и забавните карнавали

През 1991 г. Скопие става столица на новата независима Република Македония, която променя името си на Република Северна Македония през 2019 г. Несъмнено ще обожавате многобройните археологически обекти в Скопие от дарданската и римската епоха, византийски църкви и манастири, ако сте любител на историята. Необикновеното османско минало на града и неговите „квадратни“ бруталистки структури, които датират от югославската епоха на Македония, също трябва да бъдат взети под внимание от небрежния историк. Св. Майка Тереза ​​е родена в Скопие, може ли един град в света да бъде по-хуманен?

Битоля – Градът на консулите

Каменният мост се счита за символ на Скопие и служи като централна част от герба на града, който сам по себе си е представен от знамето на града. Той свързва площад Македония със Стария град или Старата чаршия, както е известна на местните. Под ръководството на султан Мехмед II Завоевателя, сегашният Каменен мост е построен между 1451 и 1469 г. върху римски руини.

СЪРЦЕТО НА ГРАДА

Каменен мост

Сегашният Каменен мост е построен върху римски основи между 1451 и 1469 г. под патронажа на султан Мехмед II. Повечето от каменните мостове датират от османския период и често са повреждани – състарени през вековете и след това реновирани. Има исторически доказателства, че при голямото земетресение от 1555 г. тя е имала четири колони сериозно повреден или унищожен. През същата година са извършени ремонтни дейности. На този мост са извършени и няколко екзекуции, включително екзекуцията на Карпош през 1689 г. През 1944 г. нацистите залагат експлозиви на моста.

Струга – дестинация като никоя друга

В последния момент, по молба на градските власти, германците се отказаха и мостът беше спасен от унищожение. Последната реконструкция на моста започва през 1994 г. По време на реставрацията на каменния мост през 90-те години хората не можеха да преминат по него повече от седем години и т. имаше отрицателно въздействие върху много занаятчии в близката Стара чаршия, защото имаше пряко икономическо въздействие. През 2008 г. беше реставрирана наблюдателна кула в стил михраб. И двете части на Скопие символизират противоположностите на града: „османски“ или „модерен“, „исторически“ или „социалистически“, и те са разделени от река Вардар. През 21 век членовете на мнозинството и малцинствените групи в столицата виждат каменния мост като символ на разделението между двете части на Скопие. Каменният мост се поддържа от масивни стълбове, които са свързани с 12 полукръгли арки и е изграден от масивни каменни блокове.

ОКОТО НА ГРАДА

Крепостта на Кале Крепостта Кале се намира на едноименния хълм, в самия център на Скопие, на левия бряг на река Вардар и отчасти в западната част на чаршията. Според наличната информация, районът, където се намира днешната крепост, е бил обитаван от праисторически времена, тоест някъде около 4-то-3-то хилядолетие пр.н.е.

Галичка сватба – ритуал, който ежегодно привлича гости от цял свят

Кале – Крепост на Юстиниан Първи, снимки macedonia-timeless.com

Крепостта е обитавана отново някъде около 7-6 век пр.н.е. Това селище е било защитено със стени и е съществувало някъде до 4-3 век пр.н.е. Открити са останки от полуубежища, които са с квадратна основа и равен под и са построен дълбоко в земята. Следващият етап от историческото развитие е около 5-6 век, когато около селището е изградена нова стена. Къщите от този период са с четириъгълна форма и са изградени от дървени греди. Византийските императори от шести век на крепостта Кале трябва да са в списъка ви със забележителности, които трябва да видите, докато сте в Скопие. Разходка по старите стени на крепостта Кале предоставя невероятна гледка към целия град и река Вардар. Нашето любимо място, без съмнение.

Сподели публикацията