Струга, Северна Македония. За първи път под славянското име Струга, градът се споменава в документ от XI век. Струга е старо селище, произхождащо от неолита. В антично време Струга много печелила, тъй като е била на Виа Егнация, свързваща източната и западната Римска империя. Археологическите находки и откритите писмени паметници казват, че животът тук датира от праисторията. Първото неолитно селище е регистрирано около 3000 г. пр.н.е. Заобиколена с планински ландшафти на запад се намира Ябланица, на североизток Караорман и на югоизток Галичица, както и отвореността на Стружкото поле, обуславя по-ниски годишни температури.

Идеален за спокойна разходка и удоволствие в красива гледка край самата вода, кейовете на Черни Дрин имат пейки и сенки и са свързани с три моста. Кеят на източната страна от изтичането на реката от езерото се нарича „Сергей Есенин“ и се намира до входа на градския плаж. На този кей, освен на Есенин, има и бюсти на Адам Мицкевич и Ацо Шопов.

Водата от Охридското езеро изтича през река Черни Дрим, която минава през центъра на града, през Стружкото поле и клисурата, продължава през Албания и се влива в Адриатическо море. Изтичането на водата край хотел Дрим е специална атракция за всеки посетител на Струга.

Струмица – Градът на звездите и забавните карнавали, дестинацията привлича все повече туристи и заради красивите си водопади

Струшките вечери на поезията вече повече от 50 години събират най-изявените и известни поети, както е известно на всеки любител на литературата. В края на август изтъкнати поети от цял ​​свят се събират и отдават почит на поезията.

Фестивалът обикновено се открива с рецитиране на песента „Тъга за юг“ от Константин Миладинов, който е смятан от местните за пионер на съвременната македонска поезия, и в чиято чест се организира това събитие. Всяка година се избира виден поет и му се присъжда световната награда за поезия „Златен венец“. Същевременно се присъжда и наградата „Братя Миладиновци” за най-добра издадена поетична книга.

Люпчо Яневски: Северна Македония има ясни цели за развитието на туризма си – той не е спринт, а дълъг маратон в динамично време

Вевчански извори

Природната забележителност „Вевчански извори“ се намира в източните склонове на планината Ябланица, западно от село Вевчани. От центъра на Вевчани до самата местност пътят е асфалтиран с дължина около 550 метра и се стига за около 7 минути пеша. Вевчански изворите се характеризират с изключително богато биологично разнообразие и са едно от най-посещаваните места в Северна Македония. Районът на СП Вевчански извори се характеризира с наличието на голям брой ендемични видове (35%).

Във вечерните и нощните часове изворите могат да бъдат посещение, защото са осветени навсякъде, а има и монтирани подводни рефлектори, които придават на водата особена красота. Изобилието от вода и пещерата, от която тя извира е специална атракция за привличане на местни и чуждестранни туристи, на място има маси с пейки за почивка, изградена е наблюдателна площадка, а има и три по-малки църкви, които винаги са отворени за посещения. През пролетта на обекта има информационни табели, от които туристите могат да се информират за биологичното разнообразие в обекта. Находището във вътрешността е съставено от 7 по-малки извора, които го обединяват и образуват течението на Вевчанска река. За вевчани водата и изворите имат духовна стойност. 

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA