Галичник. За да се илюстрира уникалността на Галичник като име на място, се използва примерът на работници имигранти, изпращащи телеграми с молба да се посочи дестинацията просто като Галичник без област, държава или континент. Въпреки това, ако отидем по-навътре в историческите бележки, може да открием факти, за които, за щастие, пощенските служби не са знаели.

Галичник

Галичката сватба – е ежегоден ритуал с фестивален характер в Република Северна Македония. Традиция от дълги години, която е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и част от македонската култура. Обичайният ден за женитба в това село е бил Петровден (12 юли, Петровден).

Местните хора са най-вече отговорни за съхранението на тази традиция в селото. Трябва да присъствате на тази сватба, за да станете свидетели на древните ритуали лично.

Такава сватба няма да намерите никъде другаде.

Второто по големина село в района на Мала река е Лазарополе, което е и едно от най-гъсто населените места в района. Разположението му на платото Бистра, в сърцето на спокойната природа, на надморска височина от 1350 метра, създава впечатлението, че е някак е откъснато от външния свят.

Струга – дестинация като никоя друга

Името Лазарополе е свързано с мит, който се уважава като традиция. Пещерата Калина дупка е служила за скривалище на бягащите от турците жители на Главино село. Турците ги задушили с дима от запаления огън, след като „лудата Калина“ ги направила видими. Спасена е само малка част от Лазарополе, която излиза от противоположната страна на пещерата. От тази общност произлизат особено талантливи художници, строители и дърводелци, които пътуват да работят в чужбина.

Битоля – Градът на консулите

Лазорополе е известно с това, че там е построена първата църква в местността Мала река по време на Османската империя. През 1841 г. е осветена църквата „Свети Георги“. Първият самостоятелен проект на известния Дичо Зограф е интериорът на сградата. Това село е единственият район в Република Северна Македония, където расте лазарополската шипка и има най-много дъждове.

Струмица – Градът на звездите и забавните карнавали, дестинацията привлича все повече туристи и заради красивите си водопади

Лазарополе е идеално място за планинско колоездене, конна езда, парапланеризъм и просто наслаждаване на пейзажа и отличителната архитектура. Известната пещера Калина дупка е отворена дори за най-способните и приключенски настроени посетители. Необходимо е да се изкачвате внимателно, както и да сте оборудвани с подходяща екипировка и ескорт при влизане във вътрешността.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA