Галичка сватба – ритуал, който ежегодно привлича гости от цял свят
Галичка сватба – ритуал, който ежегодно привлича гости от цял свят
Slide
Slide
Slide
Slide

Галичник. За да се илюстрира уникалността на Галичник като име на място, се използва примерът на работници имигранти, изпращащи телеграми с молба да се посочи дестинацията просто като Галичник без област, държава или континент. Въпреки това, ако отидем по-навътре в историческите бележки, може да открием факти, за които, за щастие, пощенските служби не са знаели.

Галичник

Галичката сватба – е ежегоден ритуал с фестивален характер в Република Северна Македония. Традиция от дълги години, която е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и част от македонската култура. Обичайният ден за женитба в това село е бил Петровден (12 юли, Петровден).

Местните хора са най-вече отговорни за съхранението на тази традиция в селото. Трябва да присъствате на тази сватба, за да станете свидетели на древните ритуали лично.

Такава сватба няма да намерите никъде другаде.

Второто по големина село в района на Мала река е Лазарополе, което е и едно от най-гъсто населените места в района. Разположението му на платото Бистра, в сърцето на спокойната природа, на надморска височина от 1350 метра, създава впечатлението, че е някак е откъснато от външния свят.

Струга – дестинация като никоя друга

Името Лазарополе е свързано с мит, който се уважава като традиция. Пещерата Калина дупка е служила за скривалище на бягащите от турците жители на Главино село. Турците ги задушили с дима от запаления огън, след като “лудата Калина” ги направила видими. Спасена е само малка част от Лазарополе, която излиза от противоположната страна на пещерата. От тази общност произлизат особено талантливи художници, строители и дърводелци, които пътуват да работят в чужбина.

Битоля – Градът на консулите

Лазорополе е известно с това, че там е построена първата църква в местността Мала река по време на Османската империя. През 1841 г. е осветена църквата “Свети Георги”. Първият самостоятелен проект на известния Дичо Зограф е интериорът на сградата. Това село е единственият район в Република Северна Македония, където расте лазарополската шипка и има най-много дъждове.

Струмица – Градът на звездите и забавните карнавали, дестинацията привлича все повече туристи и заради красивите си водопади

Лазарополе е идеално място за планинско колоездене, конна езда, парапланеризъм и просто наслаждаване на пейзажа и отличителната архитектура. Известната пещера Калина дупка е отворена дори за най-способните и приключенски настроени посетители. Необходимо е да се изкачвате внимателно, както и да сте оборудвани с подходяща екипировка и ескорт при влизане във вътрешността.

Сподели публикацията