Slide
Slide

Струмица, Северна Македония. Струмица е населена още от праславянско време. Най-ранната дата на съществуването на града датира от 181 г. пр.н.е. Тогава селището се нарича Астраион (Градът на звездите) и е било дом на пеонското племе астраи. Като римо-византийски и църковен град, в средновековието е наричан Тивериопол.

Струмица е славянското име на града, което идва от името на едноименната река Струмица. Градът е възстановен на сегашното си място от цар Самуил през 9 век. През това време се развива във важен транспортен и военностратегически център. Днес Струмица все още е важен областен център в Северна Македония, намиращ се близо до България и Гърция.

Струмица се счита за град с най-добър нощен живот в Северна Македония. И град с едни от най-красивите момичета и най-дружелюбните местни жители.

Струмица прави всичко по-забавно и по-лесно.

И ако сте в Струмица по време на карнавала, ще помните престоя си дълго! Струмишкият карнавал е ежегоден карнавал, който се провежда в Струмица. Това е един от най-важните обичаи и традиции от този вид в Северна Македония. Струмишкият карнавал се провежда традиционно всяка година в началото на Великите Великденски пости.

Всеки участник избира своя тема и идея за маската, а груповата маска представлява обща идея за цялата група. Сред видовете маски най-разпространени са антропоморфните, но има и животински маски и антропоморфни животински маски.

От година на година броят на участниците в карнавала в Струмица се увеличава. Броят на посетителите също се увеличава не само сред местните, но редовно участват и гости от чужбина.

Струмица има един от най-старите горещи извори в Европа. Антична термоминерална баня в Струмица, един от малкото запазени римски паметници от този тип в Европа, с капацитет над 50 l/s. Намира се в подножието на Беласица планина, на около 12 километра източно от Щурмица. Той открива десет камери със запазени стени с височина 2-6,7 м на площ от 1000 м2. Римските бани (терми) включват съблекални, сауни и топли и студени басейни. Вероятно датира от XI век и е от времето на римския император Каракала, който е известен в цялата си империя с изграждането и реставрацията на своите бани.

Колешински водопад 

Тук е вълшебно е през всеки сезон. През лятото ще Ви освежи с чистия планински въздух, а през зимата ще Ви зарадва със своята застинала красота. Разположено е на 610 метра надморска височина на река Баба в сърцето на Беласица планина, заобиколено от кленове и каменни скали. Водата на този водопад пада от 19 метра височина.

Представете си, че се разхождате през гора на релаксиращ слънчев следобеден преход. Денят е прекрасен и температурите в планинското село са по-ниски, а въздухът е по-освежаващ от топлината на долината. Вашият път пресича малък поток. На малък мост спирате и гледате в кристално чистата вода раците, плуващи точно под повърхността. Вие продължавате, пътеката е успоредна на потока и след това го пресича отново с друг малък дървен мост.

За момент се изгубвате в изкуството на природата в пролетния цъфтеж и забравяте дестинацията си. Но тогава ще го чуете. Това е звукът на бърза вода и вие гледате напред. На завоя ще видите Колешинския водопад – сгушен е в зеленината на планината Беласица, намира се над село Колешино.

Смоларски водопад
Нашият мокър ВЕЛИКАН!

Водопад, разположен в северните склонове на планина Беласица, по течението на река Ломница, на 600 м надморска височина в района на село Смолари. Общата височина на вертикалната част на Смоларския водопад е 39,5 метра. Водопадът е тектонски предразположен от разломна структура, разположена напречно на посоката на течението на Смоларска река. На дъното на водопада се е образувало гигантско гърне, чиято дължина по посока на течението на речната вода е 5 метра, ширина 11 метра, а дълбочина от 0,5 до 0,7 метра.

Смоларският водопад е единственият постоянен водопад в Македония с падане на водата от 39,5 метра. Смолар е като повечето села в Македония, малко селце, обитавано от мили и гостоприемни хора. Но това село има едно специално съкровище, скрито в планината, Смоларски водопад. За да стигнете до водопада, трябва да се движите по тесен криволичещ път и да намалите скоростта, тъй като тракторите и каруците са характерни за този район. Основният поминък тук е земеделието. Местните ще ви кажат, че планината Беласица крие още няколко недокоснати водопада, които са трудни и невинаги достъпни, но тази мисъл остава в паметта ви, така че ще искате да се върнете и да ги намерите сами.

Сподели публикацията