Slide
Slide

с. Неофит Рилски/Варна. Исторически парк ще открие новия туристически сезон с празнична програма по повод националния празник. Изграден като единственото място в България, представящо неизчерпаемото богатство на българското културно-историческо наследство, Исторически парк е най-подходящата локация, където заедно да отпразнуваме най-българския празник – 3 март.

За да отбележим повода, сме планирали вълнуваща програма от събития и дейности, които ще ангажират и забавляват посетители от всички възрасти. Можете да очаквате не само открити реконструкторски демонстрации и звън на мечове, но и въздушно шоу и изложба на хищни птици. Букет от културни прояви ще представи живите традиции и многообразието на нашата нация.

Независимо дали сте любители на историята, на природата или просто желаете да прекарате време със семейството и приятели, празничната програмата на Исторически парк ще осигури уникално и обогатяващо изживяване за всички.

Опознавателните обиколки с професионални екскурзоводи и анимации от опитни инструктори ще ви отведат далеч във времето.

Акробатите във въздуха ще демонстрират невероятните си умения и майсторство. Можете да станете свидетели от първа ръка на тяхната ловкост и бързина, докато се реят във въздуха.

Специалната изложба на хищни птици предоставя възможност за снимки на ръка и фотосесии, които ще ви накарат да усетите туптящото сърце на живата природа и да осъзнаете, че сте част от нея.

А за семействата ще предложим интерактивни занимания като стрелба с исторически лък, конна езда, разходка с лодка или сечене на монета, която можете да запазите като спомен от незабравимото пътешествие.

ПРОГРАМА ЗА 3 МАРТ

13:00 ч. Начало на празничната програма – официално отваряне на Исторически парк – сезон 2023 г. – и начало на празничната програма по случай националния празник 3 март – Деня на Освобождението на България от османско владичество.
13:30 ч. Представяне на „Българска школа за старинни войнски изкуства – Величие“ –
демонстративни сражения, представящи древната бойна култура на траки и българи и нейните ценности:
– Силата да отстояващ с оръжие в ръка целостта на земите;
– Знанието, което осветява умовете ни;
– Единството, завещано от дедите ни като мост, пренасящ ни през времето;
14:00 ч. Реконструкторски битки за малки и големи – звън на мечове и обучение във
фехтовалното изкуство на старите българи ще изпитат силата и куража на победилите страха.
Снимки с оръжие в ръка и фотосесии в антично и средновековно въоръжение и доспехи ще
ви превърнат в герои от древността.
14:30 ч. Въздушно соколарско шоу – едно изкуство, прелетяло през хилядолетията, ще ви върне в света на древните ловци. Ще се понесете като вятър върху крилете на сокола Ширхан в демонстрацията на свободен полет и светкавичните атаки на страховития небесен воин.
15:00 ч. Зооизложба на дневни и нощни грабливи птици – с бухалите Нощна сянка и
Вирджиния, сокола Пагане и ястреба Драко ще научите за живота на скорост и любопитните навици на небесните ловци. Снимките на ръка и фотосесии с хищните птици ще ви накарат да усетите туптящото сърце на живата природа и да осъзнаете, че сте част от нея.
15:30 ч. Фолклорна програма. За музиката – тази безценна съкровищница на българската душа и таланти – не е нужно дори да се говори, защото тя е в сърцата ни и ние сме част от нея. Нека просто й се насладим заедно.
През празничния ден на разположение на гостите ще бъдат професионални екскурзоводи и
опитни аниматори по зони в Исторически парк, които ще презентират културно-историческия комплекс и ще им предоставят възможност за стрелба с исторически лък, конна езда и монетосечене като спомен от незабравимото пътешествие във времето и отминалите епохи.

Сподели публикацията