Дун Сяодзюн говори пред гостите на форума
Slide
Slide

София. „За да видиш добър приятел и краят на света изглежда близо.“
С тези думи представителите на културно-туристическия форум, разкриващ възможностите за туризъм в Пекин – столицата на Китай, и крайбрежният град Нинбо, посрещнаха гостите на събитието.

Ефектната презентация се проведе в петзвездния столичен Гранд Хотел Милениум.

На представянето присъстваха Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република и проф. Мариела Модева заместник-министър на туризма в правителството на България.

„Взаимното разбиране не зависи толкова от това колко сме близо един до друг, от чисто географска гледна точка, а от взаимното уважение. Това взаимно уважение България и Китай винаги са поддържали в двустранните си отношения“. Това заяви посланик Дун Сяодзюн и допълни: „Културата е мостът между нашите две страни, а туризмът е прозорецът, през който опознаваме света.“

Проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма, приветства присъстващите

„Перспективите пред нашите отношения в областта на туризма и културата са все по-добри“ – заяви проф. Мариела Модева. – Много повече хора пътуват с отминаването на пандемията и сме уверени, че тенденцията за все по-добри контакти между България и Китай ще се задълбочава.“

Форумът беше организиран от община Пекин и община Нинбо под ръководството на Министерството на културата и туризма на Китайската народна република. Акцентът на форума е „Морският път на коприната и значимостта на Великия Китайски канал, свързващ Пекин с пристанищния град Нинбо“. На събитието бяха подписани двустранни споразумения за сътрудничество между представителите на частния сектор на двете държави, обсъдиха се новите тенденции в маркетинга и рекламата, както и добри практики, свързани с визовия режим, които биха могли да улеснят процеса и да увеличат туристопотока между България и Китай.

България беше поканена да участва в международното изложение CHINA-CEEC EXPO 2023. За първи път на изложението ще се предлагат туристически услуги.

Делегацията от Пекин беше ръководена от инспектор първи ранг Бюро „Култура и туризъм“ на град Пекин, г-н Шъ Анпин и заместник-кмет на община Тонджоу (Пекин). Делегацията от Нинбо беше ръководена от заместник-директора на дирекция „Култура, телевизия, радио и туризъм“ на община Нинбо, г-н Сю Сяошъ, Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република и други представители на местната администрация, като и представители на туристическия сектор.

Данните за динамиката в отношенията между двете страни сочи, че най-висок интерес от страна на китайските туристи има към културен и градски туризъм у нас. Около 22% от посещенията на китайски туристи са с цел бизнес туризъм за 2022 година.

Водещи дестинации за китайските туристи в България през 2022 г. са София – над 2800 китайски туристи, община Варна – около 475, Пловдив – 375, Несебър – около 240, Велико Търново – близо 200 по данни от ЕСТИ.

От 1 януари до 17 февруари 2023 г. са отчетени около 500 регистрации на китайски туристи в местата за настаняване. Основната част от тях – около 300 са в София, следвана от община Банско, а освен това посещения на китайски туристи са отчетени и в общините Пловдив, Самоков, Варна и др.

Според данни на СОТ пътуванията на българи до Китай през 2019 г. са 21 098, което е много повече спрямо отчетените от НСИ 4 619 пътувания.

Текст и снимки Кристиан ИВАНОВ

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA