Финансовият център от световна класа в Рияд/Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Рияд. Финансовият център (KAFD) в Рияд е от световна класа, кръстен e на крал Абдула бин Абдулазиз, управлявал Саудитска Арабия от 2005 до 2015 г. Проектът стартира през 2006 г. с цел създаване на модерен и устойчив финансов център, който ще изпълни изискванията на разширяването на Рияд, като същевременно ще стимулира значително икономиката му.
Проектът е придобит от Фонда за публични инвестиции (PIF) и продължава да бъде в центъра на етапа на „Визия 2030“ за развитието на арабската държава. Районът предлага на жителите и посетителите висок стандарт на живот със своите модерни сгради, зелени площи и разнообразие от удобства от световна класа и услуги, включително търговски центрове, ресторанти, паркове, спортни съоръжения и училища. Всъщност можете да намерите няколко ресторанта от световна класа в KAFD в Рияд.
Не можете да пропуснете красотата и спиращия дъха мащаб на финансовия район на Крал Абдула, ако посетите Рияд. KAFD се състои от над 60 футуристични кули, включително PIF Tower, която е най-високата и е на 385 метра, както и KAFD World Trade Center, който е на 304 метра.
Генералният план за KAFD е проектиран от датската архитектурна фирма Henning Larsen architects и няколко международни фирми, включително Foster + Partners, са получили поръчка за проектиране на отделни сгради.
KAFD е град в града! Разположен в района Al Aqeeq на Рияд, кварталът включва модерни сгради, включително офис кули, жилищни сгради, хотели, търговски центрове и зелени площи като паркове и градини, които осигуряват освежаващо бягство от динамиката на столицата.
KAFD също е проектиран с мисъл за устойчивостта, с енергийно ефективни сгради и цялостна система за управление на отпадъците, за да се сведе до минимум въздействието им върху околната среда.
Той се простира на площ от 1,6 милиона квадратни метра и включва също 62 000 паркоместа. Автоматизирана монорелса за района също се разработва от Bombardier Inc.
След завършването кварталът ще приютява над 50 000 жители. Положени са специални грижи за смекчаване на високите температури в региона и са монтирани охладителни системи на пътническите мостове, които ще свързват сградите заедно.
Световноизвестната дизайнерка Заха Хадид (1950-2016) е проектирала новата станция на метрото в столицата на Саудитска Арабия Рияд, която се намира в района на KAFD.

Саудитска Арабия изгради огромен развлекателен център в Рияд (снимки)

Метростанцията
Една от станциите наподобява триизмерна решетка, оформена от поредица от синусоидални вълни. Станцията има уникална, вълнообразна фасада, която имитира дневния поток от осемте милиона жители на Рияд.
Със своя впечатляващ дизайн метростанцията ще се превърне в координационен център за града, не само като център за пътуващите, но и като популярно обществено пространство. До Саудитска Арабия вече има директни полети на Wizz Air от София до Рияд.
Сподели публикацията