Slide
Slide

Бойко МАНЕВ

Насау, Бахамите. Зимата в България може да бъде много студена и продължителна. За щастие в последните години зимите са по-скоро меки и без много студени и снежни седмици, но винаги има няколко седмици в края на януари и началото на февруари, когато повечето от нас предпочитат да са с коктейл в ръка на плажа, отколкото облечени като ескимоси и трудно придвижващи се от една точка до друга – независимо дали е с кола или без. Има много места, които може да посетите, където да се насладите на чист плаж, силно слънце и различна култура. Едно от тях е Бахамите, архипелаг с над 700 коралови острови. Малко над 30 са такива, които стават за живеене и едва десетина достъпни за туристи.

Ако решите да посетите Бахамите ви съветвам да изгледате всичко възможно в Youtube платформата, в която ще видите клипове от типа „Топ 10 атракции на Бахамите“, „Топ 10 неща, които да свършите на Бахамите“ и т.н. Със сигурност по-голямата част от тях ще са в района на New Providence, а именно столицата Насау и остров Paradise Island, където са разположени и високият клас хотели, един от които е емблемата на острова Atlantis Hotel.

Хотел Атлантис

Имате няколко опции, за да стигнете до там, като едната е с полет от Европа, другата е през САЩ, с междинен полет и третата е през Южна Америка, отново с опцията stop over. Аз избрах с междинен полет през Маями, където изкарах десет дни, за да се темперирам от зимата в София към жаркото слънце на Бахамите. Получи се много добре с добра компания и много разходки.
Бахамите е сравнително „нова“ държава, след като се отделя от Великобритания през 1973 г. и обявява своята независимост на 10 юли 1973. През тази година – 2023 г., държавата празнува 50-годишен юбилей – има много обществени сгради, които са подготвени за големия празник.

Mistral Travel & Events обяви пролетната си чартърна програма до Африка

Централното летище в столицата Насау се казва Lynden Pindling International Airport е взело своето име от първия министър председател на Бахамите.
При кацане на летището преминавате през имиграционен служител, който ще ви разпита за целта на пребиваване и е негово право да ви откаже достъп, ако прецени, че не сте надежден гражданин. В общия случай се издават едноседмични или двуседмични визи, които са в зависимост от периода на вашата ваканция. В моя случай – една седмица.

От него до централната част на града се стига с такси, което струва $ 30-35, ако пътуването е до Paradise Island, то сумата е $50 +, като има и такса в размер на $2 за преминаване на моста, която такситата основно не си я броят в цената, а я търсят отделно. Времето за пътуване е 25-30 мин. до централната част (ако няма трафик) и 40 мин. до острова. Сигурно се чудите, че казах трафик – ами да… там трафик има, включително и rush hour, защото движението в общия случай е еднопосочно и то от лявата страна, което допълнително създава напрежение при шофиране по тесните улици в града. Пътят от магистралата до града е широк и много добре поддържан.

В сезона на цъфналите вишни: Екзотик Холидей организира пътешествие до Япония, Тайван и Южна Корея

Настаняването в почти всички хотели е след 15.оо часа, а освобождаването в 11.оо часа – така, че когато организирате вашето пътуване е добре да съобразите полета си да бъде с кацане в обедните часове 13-14 ч. и съответно излитането може да е и вечерно, с цел да използвате максимално престоят си там, като помолите за late check out – услуга, която по правило е безплатна и въпрос на заетостта на хотела.

Ако избора ви за почивка е Аtlantis Hotel на Paradise Island, то вие сте на едно от правилните места за това. Тук заведенията работят до късно и имате голям избор от атракции и забавления – наред с двата клубни плажа The COVE Beach и Paradise Beach – може да поплувате в открити басейни, да карате каяк, да се насладите на атракциите в аквапарка. Ако избора ви е друг хотел, то мястото за плаж е Cabage Beach, където освен туристи ходят и местните жители. Интересна подробност е, че в хотела се допускат и външни посетители до своите атракциони срещу дневна карта на цена от $ 190 за възрастен и $ 95 за деца от 4 до 12 г.

Като казах местните… ако искате да усетите местните бит и култура ви съветвам да слезете до Насау и да посетите Тhe Fish Fry, където ще имате възможност да опитате местната кухня, в която основно място заема conch-a или на български – раковината. Там всичко, което се яде е сготвено от или с раковина – предястието, което се панира, салатата, която се приготвя с домати и лук до основното, което се поднася с избор от картофи или други морски дарове.

През април ще летим от Варна до популярна дестинация в Испания

Да отидете на Бахамите и да не ядете conch-a salad е грехота.
Една вечеря за двама може да ви излезе между $ 80 и $ 150 в зависимост от избора ви на място, разбира се с два коктейла / за предпочитане Bahama Mama и Bahama Papi.
Такси от downtown Nassau до острова е $ 20. Забравих да спомена, че $1 е равен на 1 бахамски долар и редовно, ако плащате в брой могат да ви върнат и в двете валути.

Задължително препоръчвам разходка до Pig Beach, който е единствен по рода си и там може да се насладите на компанията на плуващи прасета и да ги погалите, а защо не и да ги нахраните от ръка. Ние имахме желанието да отидем. Денят, в който имаше места и планирахме да отидем беше отменен трансфера, заради високи вълни в морето. Цената варира от $ 200 до $ 299 – на човек, като при втората цена имате опция и за обяд на място. Обиколките включват посещение на 2 или 3 острова и са в рамките на 4 часа от тръгване до връщане / 2 пъти на ден.

Абакс – с единствената програма до Шри Ланка с директен чартърен полет и 8 нощувки


Друга локация, която е хубаво да се посети e Ardastra Gardens and Wildlife Conservation Centre. Там може да видите на живо шоуто на фламингота, както и да ги докоснете. Наред с тях в този център има и представители на местната фауна – папагали, змии, диви прасета, дори и кози и зайци. Цена за вход – $ 20 на човек / за възрастен и $ 12 за деца от 4 до 12 г.

Български туроператор организира пътуване до Сокотра – една от най-удивителните дестинации на планетата

Със сигурност трябва да посетите и Straw Market, откъдето да закупите подаръци за спомен за вас и вашите близки. Пазарлъкът е задължителен и това ще ви гарантира добра сделка. Аз лично така закупих повече магнити и подаръци от колкото бях планирал. В рамките на $ 50 до $ 100 може да закупите подаръци за вашите близки.
В зависимост от периода на вашия престой ви препоръчвам oще две атракции – Jet Ski Adventure и/или Snorkelling Tour – и при двете ще имате възможност да се насладите на кристално чистата вода и да повишите сериозно вашите нива на адреналин – и двете атракции са на цена около или близка до $100 на човек.

Относно цените на хотелите – в извън сезон и при добра организация може да намерите хотел в рамките на $ 250 на нощувка за двама, без закуска. За по-придирчивите и по-висок клас хотели цените са от $ 600-700 на нощувка за двама.
Всеки сам може да си сметне нужната сума на база горепосочените услуги и атракции, но разбира се тук трябва да се добави и самолетен билет, който също е съществено перо от крайната сума.
За да завърша има два периода, в които не ви съветвам да ходите – на Коледа и седмицата в която е Thanksgiving – тогава се счита за ултра мега висок сезон и цените, посочени по-горе може да са по 2 или дори 3…

За автора

Бойко Манев е Chief People Officer (CPO) в Самекс ЕООД, франчайзии на KFC и Nordsee. Самекс EOОД е повече от 28 години на пазара в България и притежава 23 ресторанта в цялата страна, по-голямата част от които са в София, два на магистрала Тракия, в Пловдив и Бургас. Освен това компанията управлява и ресторант Nordsee в Мол Сердика. Бойко притежава над 20 години опит на ръководни позиции в международни компании в туризма и хотелиерството. Манев се присъединява  към екипа на компанията през есента на 2019 на длъжност мениджър „Човешки ресурси“, като от декември 2020 до края на 2021 съвместява позицията с длъжността оперативен мениджър, ръководейки пряко екип от 7 човека в двете звена.

Сподели публикацията