Slide
Slide

Анкара. Срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 година  даде нов тласък в двустранните отношения между България и Турция. В това бяха категорични вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й колега Фуат Октай. В Анкара двамата обсъдиха широк кръг от въпроси на среща, продължила повече от час. В срещата участва и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в сектора на автомобилостроенето и машиностроенето, както и в областта на здравеопазването и балнеологията.

„Той определи като „неразорана нива“ развитието на туризма между двете страни, най-вече за възможността повече турски туристи да идват в България, особено в нашите балнеолечителни центрове. Голям интерес има от турска страна към тях. В това отношение ние сме в дълг и към нашите центрове, защото тук, в Турция, малко се знае за тях. Липсва достатъчно реклама и информация от страна на България, а това са огромни възможности и огромен потенциал“, сподели Илияна Йотова, цитирана от БТА.

„Турция се превърна в един от световните здравни центрове с медицина на много високо ниво. От турска страна има интерес към инвестиции в здравния сектор в България, включително и за развитие на цялостна система за долекуване, в която да се използва балнеолечението“, посочи българският вицепрезидент.

Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

Сподели публикацията