Сийка Кацарова
Slide
Slide

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) отбелязва своята 15-годишнина от основаването си. Пред Bgtourism.bg Сийка Кацарова – председател на организацията

– Здравейте, г-жо Кацарова? През тази година Български съюз по балнеология и СПА туризъм отбелязва 15 години от създаването си. Кои са сред основоположниците и как се зароди идеята балнео и СПА индустията у нас да се обедини в организация?
– СПА туризмът в България бе в своя зародиш през далечната 2006 година. Тогава неколцина инвеститори, които са визионери, поеха риска да инвестират в създаването на съвременни, модерни, конкурентни Медикъл/СПА, СПА и уелнес центрове. Тогава дестинация България бе позната като дестинация предимно за морски, зимен и ски туризъм, за културен и конгресен туризъм.

Едни от първите инвеститори в сектора са: Стефан Шарлопов /Шарлопов Хотели/; Златко Златанов /СПА хотел „Рич“ – Велинград/; Дора Георгиева /СПА хотел Хисар/; Арбен Караджа /СПА хотел Медите – Сандански/; Валентин Александров /Стримон клуб-Кюстендил/, в партньорство с лекари, които са водещи специалисти в областта на физикалната и рехабилитационната медицина: Д-р Татяна Ангелова /Зам.-председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация/, д-р Мария Стойчева – лекар.

– Каква бе целта на организацията?
– Имахме ясна визия, а тя бе България да бъде възродена като целогодишна туристическа дестинация, основаваща се на оздравителен туризъм – балнео, СПА и уелнес туризъм. Нашата мисия бе и е утвърждаване на България на вътрешния и на международния пазар като качествена целогодишна туристическа дестинация за здравен туризъм (в направление Медикъл/СПА, СПА и уелнес), стъпила на солидна основа: богат природен ресурс – климат, минерални води и пелоиди – златото на България са нашите минерални води; традициите от траките и римляните, научен потенциал, съвременна инфраструктура, добре обучени кадри.

СПА индустрията може да се представи на специализирано изложение през септември в Разлог

Галерия (натиснете върху снимката и разгледайте кадри от конгресите на организацията през годините, това може да направите и с номерацията горе вдясно над снимката)

-Кои са ценностите, на които заложихте, както и до какви резултати Ви изведоха приоритетите на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм?
– Ценностите, на които заложихме, са взаимствани от националния девиз “Обединението прави силата”, както и “Заедно можем повече”.

Основните приоритети в работата на БСБСПА в годините и резултатите, които постигнахме:

1. Да представлява обединените интереси на българската балнео и СПА индустрия, с оглед развитието й като приоритетен сектор на икономиката:
Резултат: 15 години по-късно БСБСПА е националната продуктова неправителствена организация, обединяваща общини, инвеститори, експерти и организации, работещи в сферата на балнео, СПА и уелнес индустрията; партньор на Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването, член на Германо-Българската индустриално-търговска камара, активен член и участник в ръководството на Европейскaтa СПА асоциация.

 

Споразумението, с което ЕСПА признава БСБСПА за организацията, която представлява на Европейско ниво България.

2. Да подпомогне държавата при изграждане на нормативната база в това направление, с оглед да не допуснем България да бъде бъде превърната в СПА менте дестинация /до въвеждане на регулацията всеки център/хотел можеше безпроблемно да се нарече СПА и да спекулира, като подкопава усилията на тези, които инвестират в качествения продукт/.
Резултат: Вследствие на експертната подкрепа, която получихме от ЕСПА, в пълен синхрон с българското Министерство на туризма в периода 2010-2015 година, работихме по изработване на нормативната база в сектора. В резултат на това – на 29 януари 2016 г., бе приета Наредба 2 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА „БАЛНЕОЛЕЧЕБЕН (МЕДИКЪЛ СПА) ЦЕНТЪР“, „СПА ЦЕНТЪР“, „УЕЛНЕС ЦЕНТЪР“ И „ТАЛАСОТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР“, издадена от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.11 от 9 февруари 2016 г.

3. Да провежда политики – чрез активен диалог с български ресорни институции, европейски държавници, политици, специалисти, журналисти, туроператори и граждани за популяризиране на България като дестинация за целогодишен здравен туризъм (в направление балнео-СПА, СПА и уелнес).
Резултати:
• Съюзът подкрепи експертно Министерство на туризма и при изграждане на седемте балнео-маршрута (2018 г.)
• Министерство на туризма включва балнео и СПА туризма в своите рекламни кампании, като в редица от тях е водещ, защото той надгражда и успешно се комбинира с останалите продуктови форми – морски, ски, планински, културен, винен, голф … Благодарение на добър диалог, много работа, лично време и вяра в каузата, която ни обединява успяхме да променим широко разпространеното мнение, че България е сезонна дестинация, позната само с морския и зимен туристически продукт.
• Членството на Съюза в Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) отвори нов хоризонт пред нас и благодарение на екипната работа с Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, Парламентарната група по здравеопазване (специални благодарности на д-р Дариткова), в координация с Германо-Българската индустриално-търговска камара и БСБСПА за България се отвори нова врата. Чакана възможност от над 20 години! На 20 септември 2019 година страната ни бе включена в списъка на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband), която разшири списъка на държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за балнеолечение в амбулаторни условия. Това е признание за качеството и доверието в марката България.

4. Да създава условия за солидарност и сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на балнео и СПА туризма в България.
В годините БСБСПА партнира по различни теми и общи каузи с национално-представените браншови организации – БХРА, Национален Борд по туризъм, АБТТА, БАТА, НАСТ, БТС и други

-Как виждате развитието на балнео и СПА туризма в страната ни и кои са приоритетите на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през следващите години?
– Много работа предстои, за да изпълним задачи, които сме си поставили, и за които ни е необходима сериозна институционална подкрепа. Това се отнася и за включването на политики, насочени към сектор „Туризъм“ (в частност Медикъл/СПА и СПА) в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.
Тази е и една от основните теми на предстоящия VIII годишен конгрес, който ще се проведе в Община Разлог. Благодарим за поканата и подкрепата на кмета на община Разглог – инж. Красимир Герчев, и на инвеститорите – домакини и наши членове – Хот Спрингс Медикъл и СПА хотел и СПА хотел Катарино.

Хот Спрингс Медикъл и СПА хотел

Разлог ще бъде домакин на 8-ия Конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

СПА хотел Катарино

Защо считам, че е важно сектор „Туризм“ да бъде подкрепен с ясни политики в Плана? За да не загубим темпо и останем доколкото се може по-конкурентни и след пандемията, когато наши конкуренти са включили в политиките на Плана си средства за туризъм (2.2 млрд – Хърватска; конкретно в здравния туризъм -440 млн. – Румъния).

Здравният туризъм е устойчива форма на туризъм –

целогодишен туристически продукт, гарантиращ запазване на работни места; Зелен туризъм – ползва природния ресурс на България (климат, минерални води, лечебни калонаходища); Здравният туризъм може да бъде развиван на територията на цялата страна – както в малки, така и средно-големи, така и в големи общини.

Това е социален туризъм – оказва директен ефект върху здравето на българите като стимулира саногенезните процеси и имунитета на организма. Развитието му гарантира намаляването на разходите за здравеопазване.

Велинград, снимка Руслан Йорданов

Един от пътищата за включване на превенцията в политиките на държавата е чрез промяна на Наредба 7 на Министерство на финансите с допълване на възможност за предоставяне на „Ваучери за здравна превенция“, по логиката на ваучерите за храна. Разбира се за целта е необходима актуализация на бюджета.

Сийка Кацарова: Необходими са почивки с програми за превенция и рехабилитация, с ваучерите за нощувка ще се помогне на хората и туризма

Осъзнаването на необходимостта, важността и ролята на профилактиката на хроничните заболявания, би позволило сертифицираните по Наредба 04-14/2019 на МТ и МЗ Балнеолечебни (Медикъл/СПА) обекти да участват в процедурите за избор на изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация на програмите на Национален осигурителен институт и увеличаване на средствата за програмата. Имаме много работа по темата кадри и запазването им. Тук отново разчитаме на подкрепа от страна на Университетската мрежа, на МОН, чрез политики, които те са заложили, за стимулиране и за запазване на кадрите в сектора.

-Какви личности и организации станаха част от успешния отбор на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, подкрепяйки каузата?
– Като председател и учредител на Съюза искам да изразя огромната си благодарност и признание както към учредителите, така и към колегите от УС и КС, към на членовете, които през годините повярваха в каузата и с инвестициите си, с всеотдайната си работа допринасят дестинация България да промени имиджа си и да привлича интереса на българите и на чуждестранните гости целогодишно: Марияна Добрева, Живко Иванов, Елена Косева, Бояна Шарлопова, Николай Крушовски, Георги Тръпков, Иван Биларев и Ангел Блажев, Маргита Тодорова, Илия Пасков, Милена Иванова, Григор Фиданов, Венцислав Танчев, Валентин Вълев, Деница Колева, инж. Людмила Маждракова, Явор Капитанов, Иван Чапов, Сърнела Гешева, Стоян Караненов, Максим Секов, Панче Крстоски и Кирил Вълканов, Марина Вълканова-Карасали, Камен Пешов, Веселина Цоцоркова, Николай Иванов, Цветелина Бориславова и Мариян Беляков, Петя Славова, Лъчезар Тодоров, Николай Христов, Олег Петров, Кирил Йовнов, Миролюб Столарски, Даниела Райкова, Весела Богданова, Димитър Маринов, Венцислав Пешев, Калин Драганов/, които чрез структурите, които притежават или представляват, работят за каузата България на европейската карта за целогодишна дестинация за качествен здравен туризъм.

BUBSPA: Собствениците на Медикъл/СПА и СПА комплексите са отговорни, не допуснаха Ковид-19 в обектите си

Специално искам да благодаря на нашите партньори – кметовете на Кюстендил (дестинацията, в която всичко започна преди 15 години) – г-н Петър Паунов, Хисар – инж. Пенка Ганева, Велинград – д-р Костадин Коев, Сандански – г-н Атанас Стоянов, Чепеларе – г-н Боран Хаджиев, Разлог – инж. Красимир Герчев, Самоков – г-н Владимир Георгиев, Гоце Делчев – Владимир Москов, Гърмен – Феим Иса..

Благодаря на партньорските университети: МУ Варна – проф. Валентин Игнатов, проф Тодорка Костадинова, МВБУ – г-жа Лена Гайдарска, на Германо-Българската индустриално-търговска камара – на президента на организацията г-н Тим Курт, главният управител д-р Митко Василев, зам.-главния управител – г-жа Кармен Щрук, които ни подпомогнаха в каузата ни да позиционираме България на здравно-осигурителната карта на Германия.

Първа информационна среща за работа с немски здравни каси, BUBSPA и ГБИТК, 2019 г.

Благодаря на министрите и ръководителите на туризма, с които Български съюз по балнеология и СПА туризъм си партнира и се развиваше: Анелия Крушкова, Иво Маринов, Бранимир Ботев, Николина Ангелкова, Марияна Николова, доц. Стела Балтова.
Благодаря на министрите на здравеопазването: д-р Нанев, г-н Ананиев, проф. Ангелов, д-р Кацаров.
Благодаря на европейското ни семейство – ЕСПА: Президентът Тиери Дюбоа, главният секретар – Чила Мезоси, почетният главен секретар – Йоахим Либер /той ни покани да представляваме България/, д-р Сигрун Ланг – почетен член на Съюза.

Главният секретар на ЕСПА Йоахим Либер и Стефан Шарлопов подписват членството на BUBSPA в ЕСПА – 2007 г.

Признателни сме и към всички журналисти и към медиите, които през годините следяха дейността ни и ни даваха трибуна. За мен е чест да съм част от това семейство!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията