Villa Santa Maria в местността Цигов чарк
Slide
Slide

Разговаряме с Мария Радиловска – собственик на семеен хотел Villa Santa Maria в местността Цигов чарк (община Батак, област Пазарджик). 

Мария Радиловска

– Здравейте! Все повече български туристи преоткриват красивите и малко известни места за почивка в страната си с чист въздух и красива природа. Вашата вила е едно от тези места? Какъв беше този летен сезон при Вас?

Щастливи сме, че можем да предложим един продукт, който позволява на българските туристи да преоткрият идиличната красота на България. От Родопите струи привлекателност за хората, които след тези месеци на принудително затваряне оценяват важността на контакта с природата, с гората и с чистия планински въздух.

Ново за Лято 2020: Наш голф комплекс изкушава българите с плаж сред живописна гледка в планината

Дейностите на открито ще бъдат и нов начин за развитие на планински и алтернативен туризъм след Covid. Природата е едновременно място за отдих и пространство за живот. Чувстваме се комфортно, можем да се отпуснем, да се насладим на щастливи моменти.

Благодарение на ограниченията за пътуване в чужбина, можем наистина да кажем, че през 2020 г. сме свидетели на истински бум в планинските курорти.

Веднага след отпадане на ограниченията за пътуване в страната ни, хората предпочетоха да посещават планините. Сезонът ни започна дори по-рано от обичайното и със сигурност до края на септември интересът не спира. Обикновено и топлите есени дни продължават дори и до средата на ноември, така че със сигурност ще очакваме още дълго време туристи.

Euronews показа природните богатства на две от перлите по Черноморието ни – Албена и Св. Св. Константин и Елена

Основната ни цел е да предоставяме на нашите гости възможност за опознаване на забележителности в едно прекрасно кътче от Западни Родопи – язовир Батак.

Пещера край Асеновград ще работи без почивен ден

В околностите има интересни и вълнуващи пещери, параклиси, тракийски светилища, артефакти, исторически и културни забележителности, богатство от термални води, природни резервати, крепости, водопади, пътеки, възможност за летни водни спортове.
Организираме тяхното свободно време според желанията и интересите на всеки един.

– Наложи ли се да адаптирате или променяте Вашия продукт, за да привлечете туристи в новите условия?

– Привлекателно място е и ресторанта във Villa Santa Maria, чиято цел е да посреща своите гости, предоставяйки един уют, който е близо до домашния, да нагости своите посетители с традиционните родопски ястия, с органична и домашно приготвена храна, без химия и консерванти и разбира се всички да бъдат посрещани с много позитивизъм.

Чепеларец дава „криле“ на туристите, за да видят красотата на Родопите от птичи поглед (видео)

Във времето на изолация, след анализ на туристите и предпочитанията им, реших, че би било добре да разработим и внедрим иновативна интелигентна концепция за хранене, за хора със здравословен начин на живот и вегани.

– Предлагате специално здравословно меню, както и редица възможности за прекарване на свободното време на открито, това ли търсят Вашите гости?

Яна Данаилова

Доверих се изцяло на професионализма на Ивайло Кожухаров от Hotel Experts. Заедно с него и Яна Данаилова и обсъдихме как да комбинираме даденостите в района и търсенето. Имаме вече здравословно меню, което се посреща изключително добре. Естествено и нов клас от потребители.

Посоката, в която работим се оказа много точна.

Благодаря на Ивайло Кожухаров за експертното решение, с което помогна да повишим конкурентноспособността ни и качеството на предлагания ни продукт.

– Да разбирам ли, че почивката при Вас означава детокс, презареждане, здраве сред природата?

– Почивката при нас е не само детокс и презареждане.

Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света.

Това е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитудата.

Невероятното бургаско лято продължава с рок уикенд

Друга причина за терапевтичното действие на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Бургас предприе кампания за информираност на туроператорите относно атракциите в Общината

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират.

Родопската биоклиматична зона предоставя огромно разнообразие от доказани възстановителни, профилактични и лечебни фактори.

Научно доказано е, че в нашата зона се облекчава работата на сърцето, подобряват се функциите на дихателната, нервната и имунната системи. Още през 1937 г. в Родопите е създаден санаториум за лечение на белодробни заболявания, който е един от най-старите в България.

В нашия регион има изключително висока концентрация на отрицателни аеройони, т.н. „въздушни витамини“, които стимулират жизнените процеси само след 20 минутен престой в такава зона.

За щастие, природата е била безкрайно щедра, подарявайки ни най-ценните богатства – слънце, кристален въздух, минерални води и красиви гледки.

Комбинация от природни дадености подобрява здравословното състояние на гостите на Естрея Резиденс край Варна

Според световната организация по туризъм всеки трети турист реализира отдиха и рекреацията си чрез една от формите на алтернативните туристически практики.

Класически и съвременни научни изследвания /за първи път от Каспари и Аскинас/ извеждат доказателства, че отрицателната аеройонизация на въздуха допринася за възстановяване на виталните показатели на човека.

Вдишването на естествено формирани отрицателни аеройони е основен елемент за възстановяване при стрес, депресия, хронична умора,тревожност и инсомния.

Добра новина за Лято 2021: Близо 12 000 души вече имат резервации за Албена

Доказано йонизираният въздух подобрява състоянието на хора със съдови и сърдечни проблеми, бронхиална астма, алергични състояния, мигрена. Отрицателните аеройони са незаменимо средство при лечение на труднозарастващи рани, изгаряния, екземи.

Зоните с естествено отрицателно йонизиран въздух се сравняват с гигантски камери от безопасна среда за дишане, като елиминират и намаляват вредното влияние на вируси, бактерии и различни алергени.

Влиянието на растителните иглолистни видове в района увеличават благотворното влияние на въздуха, като повишават концентрацията на отрицателни аеройони обогатени с характерни фитонциди.

В зоната на Цигов чарк, наред с изброените биоклиматични дадености трябва да се добави и възможността за съвременна ландшафт – терапия: разнообразен планински релеф , различни видове растителност, голямо разнообразие на животински видове и широка водна площ – яз.Батак.

В курорта Св. св. Константин и Елена започват 3-тите Празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с гроздови продукти

Удобният излаз на бреговете почти по цялото продължение на водната площ създава предпоставки за избор на водни спортове и активности, като уиндсърф , водни ски, яхтинг, кайт сърф, гребни спортове и други водни активности.

Около язовира и околностите съществуват множество маршрути за велотуризъм, пешеходен туризъм. Някои маршрути са подходящи за по-екстремни изживявания.

Всичко описано по горе формира и налага становището , че

Цигов чарк /язовир Батак/ е една от териториите в Република България с уникално ценни биоклиматични качества.

Това дава възможност за прилагане на различни подходи и алтернативни туристически практики с една единствена цел-възстановяване жизнените сили и укрепване здравето на човека.

Villa Santa Maria

– Успехът се постига с труд, а да бъде задържан и надграждан се изисква още повече труд. Резултатите Ви в онлайн платформите показват, че сте намерили рецептата за това. Каква е тя? 

– Рецептата за успех? – Да, трудът е основно заложен във всеки успех.

При нас успехът се крие в една единствена думичка: „Отношение“ – отношение към гости, отношение към храна, отношение към настаняване, отношение към природа, отношение към всеки детайл.

Мария Радиловска с приза за Планински хотел на годината

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията