Slide
Slide

България може да има ключова роля във възстановяването на Европа от пандемията. Това сподели Чила Мезоси, главен секретар на Европейската СПА Асоциация, в интервю за Bgtourism.bg. С нея разговаря Кристиан Иванов

– Госпожо, Мезоси, добре дошла в България, сега тук е истинска зима и всички ние мечтаем за горещ минерален басейн и СПА почивка. Вие сте човек, който има щастието да пътува много по света, но кои са най-ярките ви спомени от първия път, когато посетихте нашата страна?
– Беше преди пет години беше „Уау“! Толкова бях впечатлена от всичко в България! Започнах редовно до посещавам вашата страна и не само това, а да водя тук и приятели. Много ми харесва комбинацията от традиции и модерна визия. Исторически места като Ковачевица, Копривщица и Широка лъка са сред любимите ми дестинации. Аз съм професионалист в областта на туризма и представлявам европейските спа курорти и дестинации. Наш активен член е Българският съюз по балнеология. Работим много добре с колегите от вашата страна. Приятно впечатление ми прави, че тук се строят големи комплекси, не се работи на парче.

Hot Springs Medical & Spa Hotel – най-награждаваният хотел в България (снимки+видео)

– В момента животът на всички хора по света е различен заради пандемията от коронавирус, но всяка криза открива и нови възможности. Каква полза може да извлече българският СПА туризъм от всичко това, което се случи след началото на 2020 г.?
– Хората все повече ще се грижат за своето здраве. Вече всички осъзнават, че това е най-голямата ценност. Именно в това се състои и големият шанс на България. Тук може да се комбинират почивки на море и планина, културен и здравен туризъм. Моята препоръка е да заложите на балнеологията с медицинска цел. Имате прекрасни възможности в това отношение. Дестинациите за СПА туризъм са изведени на преден план.

Откриха нов ваканционен комплекс край Разлог, гостите се наслаждават на СПА екстри и чудна гледка към планината

Но по отношение на балнеологията може да се направи още много. Когато плановете на Еврокомисията за възстановяване от коронакризата влязат в действие, балнеологичните и климатични курорти в България може да се възползват по най-добрия начин. Просто защото са в състояние да предложат отлични условия. Но трябва да направите така, че чуждите туристи да научат за богатствата, с които разполага България. В момента това изглежда като една добре пазена тайна.

103° Hotel & SPA в Сапарева баня привлича гости с две неустоими оферти, скоро врати ще отвори и хотел 103 Alpine

– Доколко балнеологията не само в България, а в световен мащаб, би могла да помогне на всеки един от нас да се възстанови от огромното психическо натоварване, причинено от постоянния стрес, в който живеем заради пандемията?
– Психическото здраве на хората е от изключително важно значение. Тук добрата новина е, че ние в Европейската СПА асоциация имаме много добре развита мрежа и възможности за профилактика и лечение. Добрият пример в това отношение са френските СПА курорти. Те имат вековен опит в областта на менталното здраве. Трябва да се погрижим добре за него. Защото във времената на пандемия проблеми с психиката ще имат не само възрастните, но и децата.

Катарино СПА Хотел – вдъхновени от природата… (снимки+видео)

– Какъв според вас трябва да бъде следващия ход на Европейския съюз, за да може хората да излязат не само физически, но и психически пълноценни от кризата с коронавирус?
– Това, което се опитваме да обясним на политиците в Брюксел, е да разберат колко голямо е значението на думата превенция. Здравната превенция не трябва да бъде мода. Трябва да бъде въпрос който се приема изключително сериозно. Ние изготвихме едно предложение към Европейската комисия за включване на здравния туризъм като част от усилията за устойчивото възстановяване на Стария континент. Има един проблем, който политиците не осъзнават напълно и той може да се превърне в бомба със закъснител. Става дума за това, че минимум половин година след боледуване от коронавирус човек трябва да се пребори с много странични ефекти. Необходима е рехабилитация. Част от хората, които са преболедували коронавирус, може и трябва да бъдат насочени към здравните курорти, работещи с природни ресурси. В много случаи това би могло да бъде по-добър и по-евтин вариант от едно клинично лечение.

Хотелите на RIU в България с голяма екстра за семейства с две деца до 12 г. за Лято ‘2021! Въвеждат и безплатна анулация до деня на пристигане

– Разкажете малко повече за общите усилия на Германо-Българска индустриално-търговска камара и Българския Съюз по балнеология и СПА туризъм за представяне на страната ни пред немската публика и света като целогодишна дестинация с добър туристически продукт?
– Познавам добре манталитета на немските туристи, защото от 16 години работя на германския пазар. За съжаление, в туристическите бюра там се знае много малко, или почти нищо за България. Освен всичко останало информацията е и стара. Наскоро участвах в голямо събитие, организрано от най-голямата онлайн медия за туризъм в Германия. Участваха повече от 2500 представители на бизнеса. Задаваха се въпроси за държави от целия свят, включително и за България. Около 70 на сто от тези, които посетиха българския щанд, не бяха идвали никога в страната. Някъде около 20 на сто са посещавали България през 70-те и 80-те години. Тогава са били деца. И приблизително 10 на сто са идвали в България през последните 10 години с туроператор. Повечето не знаеха почти нищо за новите инвестиции направени в туризма. Нито за възможностите да се комбинират различни видове почивка. Бяха чували единствено за Черноморието. Подобно нещо ми се случи и по време на интервю, което дадох за немски телевизионен канал.  Трябваше да поправям водещите на почти всяка реплика, защото информацията им беше стара или погрешна. Бяха свалили статии от интернет. Казаха ми: „Ние не познаваме България…“ Отговорих: „Време е да я посетите“. Разказах им моята лична история. Как не знаех нищо за България и колко бях впечатлена, когато дойдох. Тук наистина може да се намери качество на добра цена. Имате плажове, СПА, възможности за спорт… Притежавате всичко, но трябва и да представите по подобаващ и модерен начин.

Пампорово с шоу този уикенд, което не е за изпускане! „Зимен Байк Дуел“ ще вдигне адреналина на участниците и гостите на курорта

–  И за да разведрим малко нашият разговор на финала няколко странични, но не по-малко важни въпроси?
– Коя е любимата ви българска храна?

– Обичам много салатите. Домати със сирене е нещо напълно достатъчно за мен.

– В кой наш курорт винаги се връщате с удоволствие?
– Познавам добре курортите северно от Варна.

Св. Св. Константин и Елена

Но също така съм впечатлена и вашите планини. Затова ми е толкова трудно да определя едно конкретно място.

Отляво надясно Сийка Кацарова – вицепрезидент на ESPA, Боран Хаджиев – кмет на Чепеларе и Чила Мезоси – гл. секретар на ESPA

– Как си представяте нашата страна и туризма в България след пет години?
– Ако продължите да се развивате с тази бърза скорост, значи сте на прав път. Трябва да промените комуникацията си с пазара. Да модернизирате начина, по който продавате вашия туристически продукт и се рекламирате. Моя близка приятелка беше с мен в България през октомври. Тя е професионалист на световно ниво в нашата област – занимава се с продажби и изграждане на СПА дестинации. Беше изключително впечатлена и приятно изненадана от условията, които има тук. Но по отношение на системите за резервации и начинът на презентиране в интернет думите й бяха: „Това е нещо, което съм правила през 90-те“.

На летището в София вече има денонощна сертифицирана лаборатория за PCR, антигенен и ламп тест за Covid-19 на Терминал 2

Велинград, снимка Руслан Йорданов

Забравете, че големите туроператори ще ви пълнят 90 на сто от хотелите. Това вече е в миналото. Трябва да се фокусирате върху системите за резервации и комуникацията с клиентите. Борете се за директни клиенти и нови пазари. Аз съм от унгария и хората от моята страна не знаят нищо за България. Информацията която имат е на повече от 30 години и няма нищо общо със сегашната ситуация. Това е нещо, което трябва да промените, за да може да се възползвате в максимална степен от възможностите, с които страната ви разполага.

Разговаря Кристиан ИВАНОВ

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията