Стела Балтова запозна парламента с мерките за подпомагане на туризма, поиска актуализация на бюджета
Стела Балтова запозна парламента с мерките за подпомагане на туризма, поиска актуализация на бюджета
Slide
Slide
Slide
Slide

Министърът на туризма апелира мярката 9 % ДДС за всички сектори в бранша да се приложи до края на 2022 г.

София. “Мерките са важни да са навременни и да достигат до туристическите компании и заетите в тях, когато имат необходимост, а именно сега. Необходимо е да има стратегия с ясен план за действие към нея с обезпечен с необходимия финансов ресурс, за да може да се гарантира възстановяването на този ключов за икономиката и за страната сектор”. Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от ГЕРБ и бивш министър на туризма Николина Ангелкова, която внее искане за исклушване на настоящия служебен министър на туризма Стела Балтова относно мерките за подпомагане на туризма.

Снимки БНТ

Ангелкова посочи, че година и 4 месеца по-късно все още се изпълняват мерките за подпомагане на туризма, които са били приети от правителството на Бойко Борисов.

От съществено значение е лидерството в сектор “Туризъм” и вземането на предвидими решения, добави Ангелкова. По думите й лидерството е синоним на действие, а не на пост, заеман в държавната администрация.

Според Ангелкова е важно да се вземат редица мерки, които да подпомагат сектора и мерки, свързани с ясен план за ваксинация. “Популизмът е опасен по време на криза. Думите трябва да изразяват намерения, които да се случват. Нужни са конкретни действия и мерки, които да подпомогнат сектора в тази криза”, сподели Николина Ангелкова.

Стела Балтова пред PassportNews: „Решението на Израел не е правилно, защото България е в зелената зона“

COVID кризата промени начина на живот, начина на мислене, начина на поведение на милиони хора и бизнеси по света. Тотално промени икономиката на пътуването. Макар и със средносрочен и краткосрочен характер, целите имат преобладаващо стратегическо въздействие. Въпросите по темата са от изключителна важност. Те изискват стратегическо мислене, подход и действия. Ние в служебния кабинет обръщаме сериозно внимание и работим с цялата си отговорност. Целите, които си поставихме имат преобладаващо стратегическо въдействие, насочено към възстановяване на жизнеспособността на сектора. Мерките са с икономически и социален характер, както и мерки, които имат за цел да насърчат пътувания в дестинация България. През мандата на служебното управление министерството на туризма подходи в две направления по отношение на икономическите мерки. Министерството продължи и ускори процеса на администриране на схеми за предоставяне на държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства в подкрепа на туристическия бизнес. Създаде нова схема за подпомагане на туристическия сектор, но на принципа на подпомагане чрез осигуряване на работа за целия спектър на туристическите дейности”, посочи Балтова.

Здравният министър: България ще влезе в „оранжевата зона”, това изисква мерки (видео)

Тя запозна народните представители с работещите в момента мерки, като отбеляза, че две от тях са подготвени и проведени изцяло от служебното правителство – Националната програма “Отново заедно”, която е в размер на 15 милиона лева и мярката за подпомагане на туроператорите, с чиято помощ те да върнат парите, предплатени от клиентите за неосъществените поради пандемия екскурзии. “Предложихме нов дизайн на мярката 60/40, която да е в унисон на спецификата на сектора, както и мярка 80/0, при която държавата да поеме само осигурителните плащания от работодателя при самоучастие на осигурения. Новите мерки ще бъдат възможни при актуализация на бюджета”, коментира Балтова.

Тя посочи още, че вече са подписани четири договора по линия на обществената поръчка в помощ на екскурзоводите. Предстои да бъдат изплатени средствата, а приблизителната сума, с която ще бъде подпомогнат един професионален гид или планински водач, е 2 660 лв.

Няма да бъдат налагани ограничения на територията на София-град

“Беше създаден от Министерството на здравеопазването оперативен план за действия при развитие на пандемията, в който бяха съобразени част от исканията на туристическия сектор и ние продължаваме ежедневен диалог с тази институция. В служебния кабинет на Стефан Янев се създаде изключително хармонична обстановка, която позволява да постигаме целенасочено, прозрачно и професионално нашите цели.

60% от разходите за национална туристическа реклама и маркетинг са били вече изразходени

при стъпването на служебното правителство. Ние преценихме да работим в посока реклама и маркетинг при нулев бюджет”, отговори Балтова на въпрос на народния представител от ПП “Има такъв народ” и предложен за министър на туризма Ивайло Кожухаров, който отправи апел да се направи комуникация със здравното министрество, която този път да не позволи туристическия бизнес да стане изкупителната жертва, да не се говори за затваряне.

Над 2,5 млн. туристи са избрали дестинация България от началото на май

Стела Балтова посочи още, че първите резултати от възобновяване на жизнеспособността на сектора са на лице. Над 2,5 милиона туристи от началото на май са пътували в страната. Тя запозна депутатите, че със здравното министерство са разработили здравен протокол за прилагане на противоепидемични мерки в туристическия сектор през летния сезон и е създаден бюлетин с актуализирана информация. Балтова информира народните представители за стикера “100% ваксинирани”, както и за определените хотели за карантина.

Служебният министър на туризма Стела Балтова апелира

мярката 9 % ДДС за всички сектори в туризма да се приложи до края на 2022 г.

Мерките са разписани в предложения от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът посочи, че се надява той да бъде приет от парламента.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията