Slide
Slide

Министърът коментира и разногласията между Столичното РЗИ и МЗ

София. България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров. Той обаче уточни, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения.

„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план – такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той.

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация: „Напротив – твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи той. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

Ресторантьори и собственици на заведения излизат на протест

„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.

Няма да бъдат налагани ограничения на територията на София-град

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол.

„Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия”, каза той.

Обединение „Бъдеще за туризма“ иска оставката на здравния министър

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. „Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане – няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия”, уточни Кацаров.

Над 2,5 млн. туристи са избрали дестинация България от началото на май

Той коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. „Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”,  поясни ресорният министър.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията