София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че „София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения“ не отговаря на истината, съобщиха от здравното министерство.

14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения. На директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

По-рано днес Конфедерацията на българския туристически бизнес остро възрази срещу обявеното убийство на българския туризъм! Представителите на туристическия бранш посочиха, че тази сутрин директорът на Столичното РЗИ Данчо Пенчев е обявил от утре намален капацитет на заведенията в София до 30% и работно време от 6 до 23 часа.

Ето и позицията на Конфедерацията на българския туристически бизнес, изпратена до медиите:

„Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров.

Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното й СРЗИ. За съжаление, намеренията им не са да спрат до тук.

Отделен въпрос е, че до момента няма и никакви мерки в подкрепа на бизнесите, които държавата смело се готви да затрие. А регионалният принцип на ограничения означава едно – никой да не чака такава.

Използваме случая да се обърнем към президента Румен Радев, който носи отговорност за действията на назначените от него министри. И в частност за напълно некомпетентния Стойчо Кацаров.

Уважаеми господин президент,

Ставате съучастник в убийството на българския туризъм.

Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи.

Настояваме възможно най-бързо да отстраните от поста министър Стойчо Кацаров, защото той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес.

Многократно предоставяхме на обществото конкретни доводи, защо не бива да се ограничава работата на заведенията и туристическите обекти и как от тази популистка мярка няма никакъв смисъл. На хората облечени във власт обаче, изобщо не им пука, защото работят на държавна заплата и опитват да прикрият некомпетентността си и тоталния провал на ваксинационния процес чрез разправа с бизнеса.

В заключение призоваваме: Преустановете геноцида над българския туризъм!

И понеже вече не вярваме, че ще ни послушате, ние сме готови да защитим правата си с всички възможни средства! Мирни и не чак толкова мирни…“

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията