Снимкa от мистичната местност, която е достъпна за туристи. Туристическият център в Малко Търново предлага на групите обучен водач, отлично запознат с историята на експедицията от 1981 г.
Slide
Slide

Странджа пази тайната на Ванга и Людмила Живкова

Кристиан ИВАНОВ

„В Странджа лежи и чака да бъде разкрито може би най-голямото археологическо откритие на нашия век. Гробницата на божеството Бастет в Странджа планина ще се окаже, най-вероятно, творение на строителите на египетските пирамиди. И ще отреди най-накрая достойно място на българите в световната история като носители на човешката цивилизация.“ Това са думи на Кръстю Мутафчиев, един от най-доверените хора на Людмила Живкова в края на 70-те и началото на 80-те години.

Именно на него Живкова възлага да ръководи мистериозна мисия в недрата на Странджа, която трябва да разкрие хилядолетни тайни. Людмила, наричана в онези години Принцесата на социализма, не крие голямото си приятелство си с пророчицата от Петрич Ванга. Живкова е широко скроена личност, за ужас на праволинейните си другари от партията.

Людмила Живкова има силна духовна връзка с Ванга

Силната духовна връзка между Людмила и прочутата ясновидка слага началото на невиждана археологическа експедиция. Ролята на Ванга е да насочва групата към сакралното място с помощта на своите феноменални способности.

Красота край морето: 125 000 летни цветя цъфнаха в Ботаническата градина в Балчик (снимки)

Ванга е сляпа, но има феноменални способности, необясними дори за съвременната наукa

Живкова ръководи организацията. Така малка група изследователи потегля за Странджа. Целта е да се открие информация от изключителна важност за цялото човечество. Става дума за древни документи и предмети, съдържащи знание, което може да промени живота на цялата планета. В групата са Красимира Стоянова – племенница на Ванга, Кръстю Мутафчиев, археологът Иля Прокопов и още няколко доверени хора. Всички те поименно са посочени и одобрени от Ванга.

Внезапната смърт на Живкова на 21 юли 1981 г. идва малко след началото на разкопките. Нейната кончина слага край на мисията и начало на жестока разправа с участниците в нея. Ключът към голямата загадка си остава неразкрит, но въпреки това, тази вълнуваща история продължава да пленява въображението.

Четирима приятели организират вкусни тематични пикници на красиви локации в България

В Малко Търново е изграден туристически център, който осигурява на любителите на загадки незабравимо приключение до мястото, където е работил екипът на Людмила Живкова и пророчицата Ванга. „Нашият център разполага с водачи, които водят туристите до скала в подножието на връх Голямо Градище – разказва специално за Bgtourism.bg Веска Тодорова, началник на отдел „Туризъм“ в община Малко Търново. – Работя в Туристически център вече 15 години, от които 3 бях един от водачите.  Тук идват хора със силни духовни усещания и способности на екстрасенси. Това, което са споделяли пред мен е, че точно на това място успяват да се заредят с нова енергия, изчиствайки от себе си негативната такава. Същото споделят и народни лечители, които всеки ден се сблъскват с болките на много хора. Аз имам и лична история свързана с това място. Бях изцелена от болезнен плексит от жена, която явно има силни способности. Болката изчезна без изобщо да ме докосва. Само с помощта на енергията, която тя насочи към засегнатото място. По природа съм по-скоро скептик, но истината е, че оттогава никога не съм имала такъв здравословен проблем.“

Гробницата на богинята Бастет, за която говори и пише в книгите си вече покойния Кръстю Мутафчиев, все още не е разкрита. Божеството е рисувано на трон с две котки до краката. Вероятно затова някои от посетителите оставят край скалите изображения на котки.

Изображение на богинята Бастет

Дори за участниците в ексепедицията на Ванга и Людмила, загадките, които се крият в Странджа са много повече от отговорите. Но всеки от тях пази ярки спомени за дните на експедицията от началото на 80-те години.

Класическа музика и бутикови концерти в курорта Св. св. Константин и Елена за празника на Варна

„Бях безкрайно изненадан, когато един ден ме повикаха в Института по култура и ми казаха, че отивам командировка в Странджа“. Това разкрива археологът Иля Прокопов в едно от редките си интервюта по темата през 2014 г. пред вестник „България Днес“.
„Никой не ме пита дали искам или не искам – признава Прокопов. – Нямах право да откажа. Тогава системата не приемаше откази. Заминах уж за малко. Върнах се след месеци. Информацията, с която разполагаше тази група, оглавявана от Людмила Живкова, беше за места, съхраняващи много големи ценности. Наричам ги информационни депа, които биха могли да променят коренно представите ни за света. Не ставаше дума за злато и съкровища, а за нещо много по-глобално. За документи и предмети, завещани от други култури преди много векове. По време на мисията много пъти се коментираше, че територията, върху която днес е България, е била центърът на човешката цивилизация. Светая светих на знанието. За мен е ясно, че много от нещата, които са откривани, не са оповестявани публично.

Снимка от дрон на местността в която работи мисията, ръководена от дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова и пророчицата Ванга

В недрата на българската земя, колкото и да са орязани нейните граници, все още има две или три огромни депа, съдържащи важна информация за цялото човечество. Чувал съм тези неща по време на експедицията от Кръстю Мутафчиев, който вече е покойник.“
Дали мистерията някога ще бъде разкрита?
„Кой знае – казва Иля Прокопов. – Кой може да бъде сигурен, че Творецът няма да ни разтресе така, че да ни дойде акълът изведнъж? Кому е обещано утрето? На никого. Дънов беше казал нещо много интересно и после Ванга го цитираше. „Не жалете за земите, които са отнети на България. Те ще бъдат под вода. Тука да седите. Лошо ке биде по света, но вие тука да седите.“

Над 2,5 млн. туристи са избрали дестинация България от началото на май

Синът на Кръстю Мутафчиев – Ивайло, приживе споделя оптимистична теория за разкриването на загадките в Странджа. „Когато дойде моментът, има начин гробницата на Бастет да бъде открита – казва той в свое интервю. – Татко остави ключ към решаването на ребуса, наречен от него „Астрономически-наземен план“. Има изработена „Архо-астрономична карта“. Тя се променя с местонахождението на съответните съзвездия спрямо сезоните и географското им съотношение в района. Наземните нишани може и да бъдат унищожени всичките. Но звездите не лъжат.“

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията