Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Адриана Стефанова – един от четиримата кулинари и съорганизатор на тематичните уикенди

– Здравейте! Как и кога се зароди идеята да организирате тематични пикници? Каква е целта?
– Още преди две години започнахме с приятели да организираме тематични партита и пикници за приятелския си кръг, след това се зароди и идеята да превърнем това в бизнес, за да можем да споделим хубавите емоции и с по-широк кръг хора. Ние искрено се забавляваме от целия процес – от идеята за даден пикник, през планирането на менюто, подбора на локация и музика, готвенето и особено много по време на провеждането му на място. Искахме и други хора да усетят това настроение.

– С кого реализирате кулинарните събития на открито?
– Ние сме четирима приятели, бивши колеги отпреди много години, които успяхме да запазим във времето приятелството си и да доизградим доверието помежду си.

– Как избирате локацията къде да се проведат пикниците?
– Един или двама от нас обикалят околностите на София в търсене на подходящо място за всеки пикник. Сега ни предстоят португалски и испански пикници, които ще проведем на голямата поляна на един селски двор, тъй като и двете събития ще завършат с филмови прожекции под звездите и за целта наличието на електричество е от съществено значение.

– Как протича един тематичен пикник?
– Екипът тръгваме от София рано сутринта, пристигаме на избраната локация и започваме подготовката – подреждаме шведска маса, довършваме приготвянето на храната, подреждаме хамаци, пикник одеала, импровизиран бар, декорираме мястото, тестваме озвучаването. Когато гостите започват да пристигат, на място ги очаква питие за „Добре дошли“, сервирана маса с предястията, приятна тематична музика и четирима усмихнати домакини. Докато си бъбрим и забавляваме, поетапно сервираме следващите ястия. Това може и да са пикници сред природата, но ние поднасяме храната и напитките в порцелан, стъклени чаши и истински прибори, не само защото държим на настроението, което една красива маса създава, но и защото се стремим да ограничим до минимум използването на пластмаса.

Целият боклук, който генерираме, се събира и изхвърля разделно, а органичните отпадъци се компостират. Когато стане време за приключване, гостите ни си тръгват, а ние започваме да прибираме и разчистваме.

– Лесно ли се организира такова събитие на открито? Това ограничава ли Ви да разгърнете Вашата креативност? Правите ли компромиси с менюто?
– Менюто се планира внимателно така, че да е подходящо за полевите условия и да е с безкомпромисно качество. Част от храната закарваме готова в термоси за храна, друга част приготвяме на място. Работата сред природата носи своите особености и е много различна от посрещането на гости в ресторант с професионална кухня, но това е и част от забавлението – гостите да получат преживяване от пикник на открито с храна на високо ресторантско ниво. Непринудената атмосфера, чистият въздух и приятелското отношение се усещат – в началото отделните двойки или компании не се познават помежду си, накрая всички си тръгват с нови приятели!

– Има ли ограничения на броя на гостите?
– Държим на атмосферата и това налага ограничения в броя на гостите. За различните пикници си определяме лимит, който варира между 20 и 30 души. Това ограничава възможностите за печалба, но пък гарантира възможност да обърнем индивидуално внимание на всекиго и хората да се почувстват близки.

– Разкажете за първите тематични уикенди и какво предстои в следващите седмици и месеци?
– Първият пикник беше мексикански и за него избрахме поляна в близост до езеро, на която нямаше дори елементарни удобства за един готвач. Въпреки това мина много добре, гостите бяха доволни и всички ние изкарахме няколко безметежни часа, хапвайки, пийвайки и общувайки пълноценно.
Предстои ни на 14-и португалски пикник с прожекция под звездите на стара португалска черно-бяла комедия и отново седем ястия, а в края на месеца подготвяме испански пикник с тапаси, паея, сангрия, много музика и танци, и отново вечерна кино прожекция.

– Вие сте и частен готвач? Разкажете ни за тази професия, както и за другите събития, които организирате?
– Доскоро непозната в България, професията на частния готвач набира скорост напоследък. Ежедневието на хората е все по-динамично и често не позволява отделяне на време за готвене. Най-често някой наема частен готвач, за да подготви храна за гости – от събирания на двора на вилата, през вечеря с приятелски семейства вкъщи, та до романтично преживяване за двама. Работата започва с уточняване на броя гости, бюджета и кулинарните предпочитания на клиента. След това подготвям примерно меню и когато то е одобрено, подготвям списък с необходимите продукти, ако клиентът иска сам да се заеме със закупуването им. В деня на събирането отивам няколко часа по-рано на място, като времето зависи от ястията и броя гости, подготвям храната, оставям кухнята в чист и спретнат вид и било си тръгвам, било оставам за вечерята, за да помогна с доброто представяне на менюто.

– Говорите с огромно желание и страст към готвенето? Кога открихте, че това Ви вдъхновява и решихте да изберете новото си професионално развитие?
– Готвя, откакто се помня. Това винаги ми е носило огромна радост, но до 2013 г. и през ум не ми е минавало да го превърна в професия. Дотогава имах успешна кариера като маркетинг и търговски директор на различни компании. През 2013-а напуснах работата си, в която оглавявах една от големите рекламни агенции в страната и след едно щуро, безметежно лято, се усетих, че вече не искам да се върна в корпоративния свят. Открихме заведение с двама съдружници, което продължи да работи до 2017 г., но после, както често се случва в подобни ситуации, между съдружниците ми се появи напрежение, което попречи на бизнеса ни. След кратко връщане към корпоративната работа, разбрах, че това вече не е моето и заработих като главен готвач в един ресторант, след това във втори и така до началото на това лято, когато дадохме старта на Adi’s Endless Summer. Сега вече мога да кажа ясно – аз съм готвач, през 2013-а още не бях, не знаех напълно какво означава това, но сега г-жа Стефанова окончателно отстъпи назад, за да направи място на Ади готвачката. И Ади е несравнимо по-щастлива 🙂

– Как и къде да се запишем за следващия Ви тематичен уикенд?
– На Фейсбук страницата на Adi’s Endless Summer обявяваме всяко наше събитие.

Интервюто взе Руслан Йорданов

ПОСЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА ТУК И СЕ НАСЛАДЕТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕКРАНИЦИ ПИКНИЦИ!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията