Slide
Slide
Тел Авив. Израел включи България в списъка с държави, които са забранени за посещаване от следващата седмица. Страната извади от списъка Русия и Индия, а на тяхно място постави България, която към днешна дата се намира в зелената зона. Това решение изненада много туристи, които бяха планирали да пътуват до България. Официално от 11 август страната ни влиза в оранжевия списък на Израел, а от 16 август – понеделник – в техния червен списък със страни, които са забранени за посещаване. В резултат на това днес са пристигнали у нас едва 20 души с полета от Израел до Бургас, основно туристите вече се прибират, а чартърните полети се отменят, научи Bgtourism.bg от почетния консул на Израел у нас Орлин Мандов.
Министърът на туризма Стела Балтова даде ексклузивно интервю за израелската медия PassportNews, в което посочва, че туристическата индустрия в страната полага усилия и доказа, че дестинацията е безопасно място за туристите.
„България е зелена зона, с ниво от 60 положителни случая на 100 000 души. Надявам да останем така възможно най-дълго. Ние полагаме всички усилия да поддържаме това въпреки предизвикателната ситуация. Ние предприемаме всички възможни мерки, за да поддържаме страната ни в зелената зона. Разбира се, ситуацията е много динамична и ние внимателно следим промените. Тези дни се оказва, че около 2,5% от участниците са положителни във всички тестове, което е относително ниска цифра. Съседите и цяла Европа са много по-високи нива“, посочва Балтова.
„Нашата основна цел беше и все още е да представим България като безопасна и гостоприемна дестинация. Работихме усилено, за да възстановим туристическата индустрия. Целта ни е да се задържим да бъдем по-дълго в зелената зона. В същото време се опитваме да увеличим процеса на ваксинация в нашите туристически обекти. Нашите здравни органи провеждат активна кампания по темата. По нашето крайбрежие има редица мобилни имунизационни пунктове, до които всички туристи имат достъп по време на почивката си и се ваксинират. Създадохме и етикета „100% ваксинирани“, който вече е даден на един от най -големите ни курорти Албена“, добави министърът.
Балтова информира и за списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България. От последната заповед на здравния министър става ясно, че Израел е в оранжевата зона.
От следващата седмица, според решението на израелското министерство на здравеопазването, израелците изобщо няма да имат право да посещават България!
„Туристи от Израел посещават България целогодишно и са винаги добре дошли при нас. Мисля, че подобно решение не е на място, тъй като България е зелена зона. Не мога да реагирам на решенията на вашите здравни власти, но определено мога да кажа, че опазването на здравето на нашите туристи е наш основен приоритет, за да ги поддържаме щастливи, пълни с положителни емоции и готови да посетят България отново“, заявява Балтова пред PassportNews.
„Политиката на ЕС е, че ваксинираните хора могат да пътуват свободно из цяла Европа, а България беше сред първите 7 държави от ЕС, които въведоха цифровия сертификат на ЕС за ваксинация в началото на юни.“, припомня българският министър на туризма. Тя запозна израелците, че страната ни е разработила раздел в национален туристически портал www.bulgariatravel.org, който се актуализира  ежедневно, за да може туристите да получават актуална информация, включително и за коронавируса, препоръките и мерките срещу разпространението на Ковид-19 в туристическите обекти и като част от дейностите за летния сезон през 2021 г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията