Slide
Slide

София. Общо над 3,8 млн. туристи са пренощували в места за  настаняване в страната от началото на 2020 г. до края на септември, сочат данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Повече от 2,7 млн. от тях са българи и над 1,1 млн. – чужденци. В дялово отношение нашите сънародници представляват 71%, а чужденците – 29 на сто.

По указание на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от ЕСТИ. Ще бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас.

Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

Информацията от ЕСТИ е важна предпоставка за бъдещо планиране във всеки сектор, зает с туризма. Тя е еднакво полезна както за работещите в хотелиерството и ресторантьорството, така и за заетите във всички други сфери на услугите – здравни, търговски, производствени. Всяка община въз основа на данните за притока на туристи може да планира извършване на ремонтни и облагородителни дейности, за да е по-привлекателна за посетителите.

За първи път Министерството на туризма предоставя на заинтересованите субекти инструмент за планиране на дейността и целенасочена рекламна политика.

ЕСТИ отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в т.ч. и на квартирите. Системата стартира официално на 1 октомври, 2019 г., а в края на август 2020 г. регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

Статистическата информация е достъпна чрез заглавната страница на интернет сайта на Министерството на туризма на адрес: https://www.tourism.government.bg/taxonomy/term/211

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията