Slide
Slide

Събитието, на което ще станем свидетели, е поредно доказателство, за това как спортът обединява, заяви пред Bgtourism.bg Невяна Владинова – вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика и медалист от големи състезания в близкото минало, участник на Олимпиадата в Рио де Жанейро

Невяна Владинова

– Здравей, Невяна! Благодаря за този разговор и за отделеното време в навечерието на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. Това ли е първото голямо състезание за теб като вицепрезидент на федерацията?
– Здравейте! Благодаря, че се обърнахте към мен, за да споделя малко повече за Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. Това е първото голямо състезание за мен като вицепрезидент. Заедно с екипа на федерацията и г-жа Илиана Раева участвах в организацията на Световната купа в София, но за съжаление по време на самото състезание прекарах Ковид и не можах да присъствам. Щастлива съм, че имам възможността да бъда част от всичките етапи на организация и провеждане на Европейското първенство.

Община Варна осигурява за туристи ваучери за безплатен достъп до два музея

– За Варна и за България това е огромна реклама! Могат ли спортните събития на европейско и световно ниво да бъдат посланик на страната ни? Как се стигна до тук? На кого дължим честта градът да приеме състезание от толкова висок ранг?
– Вярвам, че спортните събития на такова високо ниво, организирани в България, както и българските спортисти, участващи в тях са посланици на силния и красив дух на страната ни. Всеки един от нас, който се е „борил“ знамето ни да се вдигне най-високо от всички, носи България в сърцето си. А, повярвайте ми, няма по-хубаво чувство от това да слушаш химна пред просълзената от щастие родна публика.

България има традиции и история в художествената гимнастика. Всеки е чувал за „златните момичета“. През 1969 на Световното първенство във Варна ансамбълът ни за пръв път става „златен“, а Мария Гигова печели титлата в индивидуалното. Не мога да изброя тук всеки един медал, спечелен за родината ни от „златните момичета“, но хубавото е, че традициите се спазват до ден днешен,  а историята продължава да се пише. Заради това избрахме Варна.

Духът, който носи морската столица е шампионски.

Разбира се, без необходимите условия няма как да се проведе състезание от такъв висок ранг. Благодарни сме на екипа, работещ денонощно в Двореца на спорта, начело с управителя г-н Минко Христов. Благодарни сме и на община Варна за съдействието и, разбира се, всички, които се включиха в организацията. Събитието, на което ще станем свидетели, е поредно доказателство, за това как спортът обединява.

Варна с богата празнична програма за 100-годишния си юбилей от обявяването на града за морски курорт

Варна често е била Ваш дом за подготовка на гимнастичките ни в базата на Спорт палас край града, но сега те имат възможност да излязат на арената пред огромната спортна публика на града, който бе и носител на титлата Европейски град на спорта. Това какво означава за вас като организатори и за златните ни момичета, защото казват, че понякога по-лесно се играе пред чужда публика, но пък казват, че у дома и стените помагат. Какво да очакваме?
– Едни от най-ползотвроните ни лагери са точно в Спорт Палас. Условията в базата са чудесни, успяваме да се изолираме от външния свят за известно време, също така и да възстановяваме добре около морето.
Познавайки всички момичета в отбора, знам, че всяка една обожава подкрепата на родната публика и се чувства по-уверена пред нея. Вярвам, че ще видим силно, интересно и емоционално състезание.

Концерт-спектакъл по повод 100 години от обявяването на Варна за курортен град ще се проведе на 10 юни

Варна тази година празнува 100-годишен юбилей от обяваването на града за курортен град, като на 10 юни има и концерт-спектакъл по този повод, това съвпада и с Вашето събитие. Знакова, бих казал, че това дори и златна годишнина за историята на туризма ни. Кой е най-големият подарък, който националните ни състезателки могат да направят на рожденика, в случая – на града-домакин. Ще посветите ли титлата на варненци, ако я спечелите?
– Няма случайни неща. В „златната“ година за Варна, „златните момичета“ ще изнесат своя спектакъл, под формата на изключително важно състезание, пред варненци и фенове от цяла България. Като казвам важно състезание, спечелването на медали е основната цел, но

най-голямата награда за зрителите ще бъде, ако успеем да оставим в тях ярък спомен от вълнение и емоции,

за които да разказват с години.

Как ще протече самото състезание като програма. Колко държави ще участват и ще има ли големи отсъстващи преди Олимпиадата в Токио? Кои са големите фаворити според теб в индивидуалното и при ансамблите?
– Състезанието ще се проведе в 5 състезателни дни (9-13 юни). Общо държавите участнички са 38, като от първоначалната заявка отпаднаха само 2 страни.
На 9 юни стартират ансамблите девойки с многобой, а по-късно вечерта и финали. В четвъртък и петък индивидуалните състезателки ще се борят за класиране за многобоя в събота и финалите на отделните уреди в неделя. Ансамблите жени ще се състезават в събота и неделя, съответно многобой и финали.

Ще бъде оспорвано състезание, с изключително силна конкуренция.

Последният голям старт преди Олимпиадата в Токио. Основните претендентки за медали в ансамблите, освен България, ще са: Русия, Беларус, Италия, Израел, Украйна. В индивидуалната надпревара за медалите ще се борят нашите момичета Боряна Калейн и Катрин Тасева, Дина и Арина Аверини (Русия), Линой Ашрам (Израел), Алина Гарнаско и Анастасия Салос (Беларус), Александра Аджупджуколезе и София Рафаели (Италия). Винаги може и да има изненади, така, че

нека най-добрите победят.

– Какви мерки са взети от федерацията и домакините от Двореца на културата и спорта, за да може да бъде запазено здравето на участниците и на зрителите в условията на Ковид-19?
– Мерките ще бъдат много стриктни. Изцяло съобразени с тези, поставени от Министерството на здравеопазването. Всички делегации и организационният комитет са с PCR тестове. Задължително носене на специални маски, използване на дезинфектанти и дезинфекция на залата. Публиката ще бъде на 50%, която също ще се следи за носене на предпазни маски и спазване на нужната дистанция.

Спортистите сме дисциплинирани хора, подхождаме отговорно към ситуацията

и ще направим всичко необходимо, за да спазим инструкциите и най-важното, за да се опазим здрави.

Разговаря Руслан Йорданов, снимки: Нончо Илиев и Николай Дечков

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията