Slide
Slide

Давид Сукнаров
Кореспондент в Бургас

Бургас. Служебният министър на туризма Стела Балтова днес се срещна с браншът по Южното Черноморие, за да обсъдят належащите проблеми в сектора. Туроператори и хотелиери настояха да отпаднат задължителните PCR тестовете за влизане у нас за украинските туристи.

„Представихме последни данни от Министерството на здравеопазването на Украйна. Показателите са същите като в Румъния и няма никакви причини от тази гледна точка да не отпаднат тестовете. Именно украинските туристи миналата година успяха да спасят летния сезон у нас“, каза туроператорът Иван Кирязов.

Албена е по-подготвена от всякога за летния сезон, ще посреща гостите си със 100% ваксиниран персонал от подлежащите на ваксинация

От своя страна министър Стела Балтова обясни, че се прави всичко възможно да отпаднат COVID рестрикциите. В четвъртък тя ще има среща със здравния министър, за да се обсъди възможността за отпадането на PCR тестовете.

„Ние считаме, че Украйна ще бъде за това лято и трябва да успеем да направим всичко възможно на държавно ниво, за да създадем онези условия, наистина украинските туристи да дойдат в България. Успяхме да намалим възрастовата граница за деца до 5 години да влизат свободно у нас, като тенденцията е това да стане до 12 години. Правим всичко онова, което е свързано първо със спазване на противоепидемичните мерки, второ с осигуряването на здравето на работещите и посетителите“, заяви Балтова.

Боровец и Пампорово откриват летния сезон с много изненади и иновации

Туроператори настояха и за повече яснота около зелените коридори за автобуси Украйна-Румъния-Беларус. Поискаха и отваряне на пространството за въздушните превози за Великобритания, Германия, Русия.
А проблем пред хотелиерите и ресторантьорите се оказа и наемането на сезонен персонал. В тази посока ще бъдат направени административни промени.

„Поискахме за лицата от 16 г. до 18 г. да бъде съкратена процедурата по наемане и за 24 часа да можем вече да ги назначим. Поискахме и промяна на мерките 60 на 40, тъй като туристическия сектор винаги е бил дискриминиран в това отношение“, каза хотелиерът от Слънчев бряг Мария Инджова.
И тази година са командировани полицаи от вътрешността на страната в летните ни курорти.

Туристи се ваксинираха в Двореца срещу Ковид-19, 100% от тях избраха Пфайзер

„480 човека и освен това искам да добавя, че е изпратено запитване от министерството за присъствието отново на румънски, полски и чешки полицаи“, разясни ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.
Общо 13 плажа по родното Черноморие са обявили нулеви цени за чадъри и шезлонги. Повече от половината ивица у нас пък са ги намалили, като цената варира от 1 до 6 лв. за чадър или шезлонг.

Министерството на туризма след първите проверки: 27 плажа са напълно изрядни и очакват своите посетители

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията