Slide
Slide

Безплатните плажове са 13 от общо 133 бр., а с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 бр.

София. В периода 01-04.06.2021 г. експерти от Министерство на туризма провериха приблизително ¼ от охраняемите морски плажове (37 охраняеми и  1 неохраняем морски плажа), съобщават от ведомството. Установени са незначителни нарушения. Към настоящия момент по морските плажове тече усилена подготовка за летния сезон.

27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители.

6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част плажове тече процес по поставяне на плажни принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнала подготовката за летния сезон.

По повод на по-ранните публикации в медиите за разполагане на бетонови пети като основи за последващо монтиране на преместваеми обекти на морски плаж „Смокините-север“, община Созопол, област Бургас, плажната ивица в района беше една от първите, проверявана от екипите на Министерство на туризма. На този морски плаж също тече подготовка по разполагане на плажни принадлежности. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021г. Всички задължителни дейности на морския плаж са изрядни.

Проверките продължават и експертите на МТ ще проверяват през целия летен сезон морските плажове.

По отношение на цените на плажни принадлежности:

На 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г. от общо 87 действащи концесионни договора, а именно:

“Ривиера”
“Буните 2″
„Обзор Мотела“
„Бургас – север“
„Бургас – централен“
„Приморско – централен“
“Къмпинг „Нестинарка“

На 37 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 6 лева с ДДС.

Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг.

​Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно:

Шкорпиловци – юг
„Ахелой“
„Атанасовска коса“, ч 1
„Попски плаж – север 5“
Царево Централен
Устие на река Велека

Наемателите на 21 морски плажа от общо 43 морски плажа, отдадени под наем, са отправили уведомления до министъра на туризма за намерението си да намалят цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2021 г. Уведомленията се разглеждат и процедират, като някои от тях подлежат на връщане за некоректно подадени данни.

Наемателите на 13 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг.

На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лева с ДДС.

На 2 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо.

От общо 133 морски плажа:

  • Безплатните са общо са 13 бр.;
  • С цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 бр.;
  • Без намаление към настоящия момент са 42 бр.;
  • Морски плажове без чадъри и шезлонги – „Рибарски“, “Батовски“ и „Созопол – запад част 2“ – общо 3 бр.;
  • На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията