Бургас, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Бургас. Тематичните уикенди остават акцент в календара на община Бургас и през 2021 г. Събитията, които се радват на голям интерес сред местните жители и гостите на града, ще обхващат както пика на лятото, така и крилата на сезона.
„В бюджета за т.г. са предвидени средства за всички важни събития в календара. Останалото зависи от епидемичната обстановка“, обяви кметът Димитър Николов.
„Запазването на успешните модели и създаването на нови акценти в събитийния календар на Община Бургас с рационално използване на предвидения финансов ресурс ще е основната посока в работата ни“, посочи зам.кметът Диана Саватева.
„Амбицията ни е тази година да започнем през март/април и да продължим през октомври. Вслушахме се в съветите на бизнеса и затова част от уикендите ще бъдат разгърнати в седмици.
За това много ще помогне фестивалният туризъм, в който вече сме създали традиции. Едно от най-успешните ни събития – Spice Music Festival – ще има място в календара ни и през 2021 г. Подготвяме второ издание на един чисто бургаски продукт с принос в създаването на нова вълна посетители в града ни – Teen boom festival. Продължаваме с Дни на куклите и Ерата на Водолея, които са част от традицията.
Списъкът е обогатен с нови заглавия: Солар фест и Графити фест“, добави Саватева.
Тя обяви, че нови заглавия ще има и при тематичните уикенди/седмици, наред с познатите, посветени на сладоледа, на рибата и виното, на джаза и на рока.
„Искаме да стартираме още през пролетта с Отворен уикенд на книгата, посветен на сградата на новата библиотека.
Спортът ще бъде силно застъпен – освен седмица на Екстрийм активностите, ще имаме Сърф уикенд. Ще продължим да подкрепяме спортните клубове, а в календара за година са включени престижни състезания: Световно първенство по свободно гмуркане – юни; Европейско първенство по борба U-15 за момичета и момчета – май; Световно първенство по Джиу-Джицу – май; Европейска купа плажен тенис – юни; Международен турнир по борба „Петко Сираков-Иван Илиев“ – март; Международен турнир по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова“ – май; Международна колоездачна обиколка на България – юли; Общински международен турнир по плуване Гран При (Олимпийска квалификация) – май.
Връщаме в календара конкурса „Бургас и морето“ и Цветното изложение „Флора“, каза още Саватева.
„Създаване на условия за изява на независимия сектор в условия на Ковид 19 е наш основен приоритет.
Разгръщаме остров „Св. Анастасия“ и Етно-рибарския комплекс „Ченгене скеле“ като основни туристически атракции и популяризираме нови туристически маршрути.
В тази връзка са предвидени и средства за продължаване на разкопките на Акве Калиде, за издирване на подводни обекти в заливите Ченгене скеле и Форос като целта е да се локализират корабокрушения и да се направят евентуални разкопки на корабите.
През лятото ще ни гостува елитната изложба „Среброто на траките“ – съвместна организация на Регионален исторически музей и НАИМ-БАН“, добави зам.-кметът.
„Създаване на дигитално съдържание и разгръщане на капацитета на платформите на общината в социалните мрежи е друга приоритетна задача.
Целият събитиен календар – достъпен с един клик: това е амбицията ни в организационен и маркетингов план. Крайната цел е през универсална електронна платформа да се наемат пространства за събития – от състезания и спектакли до дискусии и конгреси, както и да се предоставя информация в реално време за случващото се в зали, галерии, спортни съоръжения“, каза още Диана Саватева.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията