Slide
Slide

София. Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ изпратиха покана до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за публичен разговор, в който да се изясни защо браншът е затворен най-дълго без ясни правила и, според организациите, необосновано. Това съобщиха от двете браншови организации. Ето и пълния текст на писмото, изпратено до медиите:

„В последните месеци станахме свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.
Капакът на тенджерата (ще ни извините, но все пак сме представители на ресторантьорския и развлекателния бранш) дойде, когато от НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма, ПОДЧЕРТАВАМЕ – 7-ма позиция по деветобалната система!

Собственици и персонал на затворените заведения излязоха на протест

С цялото си уважение към колегите, принудени сме да изредим част от най-опасните активности. С най-висока СТЕПЕН НА РИСК 9: посещение на концерт или спортен стадион. СТЕПЕН НА РИСК 8: посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. СТЕПЕН НА РИСК 7: игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. Тук в негативната класация най-накрая идва и посещението на ресторант, а непосредствено след него са опоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ.
Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза – първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг – не, при положение че са с еднаква степен на риск.
С оглед на гореизложеното, искаме да Ви поканим да публичен разговор, в който да ни отговорите на събралите се безброй въпроси, относно това, защо ние сме браншът, затворен най-дълго без ясни правила и, според нас, абсолютно необосновано. Ще се радваме да получим Вашите отговори на живо, за да не остават никакви съмнения в тези близо 450 000 български граждани, които са без работа, свързани пряко и косвено със затворените заведения. За тях е важно да разберат защо се налага да търпят дискриминацията, както и докога е необходимо това.
Вярваме, че към подобна наша публична среща ще има сериозен обществен интерес.
Очакваме Вашия отговор!“, се казва в писмото на СЗБ и БАЗ.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията