Снимки Момчил Тодоров, bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Собственици и персонал на затворените заведения провеждат национален протест под мотото „Марш към свободата“ в този час пред Министерския съвет в София. Представители на ресторантьорския бранш от Варна, Добрич, Бургас, Стара Загора и още много градове са пристигнали в столицата, за да изразят недоволството си от заповедта на здравния министър. Протестиращите настояват да отворят заведенията още на 1 февруари. Те искат и оставката на здравния министър Костадин Ангелов, тъй като смятат, че решенията му им отнема правото на труд и оцеляване на бизнеса им.

Националният борд по туризъм против PCR тестовете за чуждите гости, Ангелов: Трябва да внимаваме какво говорим

„Озадачен съм от насрочения за днес протест на ресторантьорите. Не мога да разбера логиката. Протестират за какво? За проявен разум ли? А, ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?“. Така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира по Нова тв недоволството на собственици и служители на заведения.

Собственици на заведения посочват, че са направили сериозни инвестиции за осигуряване на безопасна и здравословна среда в условията на Ковид-19. Браншът се чувства дискриминиран, че хотелите в ресторантите работят и с това да доказали, че няма повешение на заболеваемостта, а заведенията остават затворени. Протестът се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Заповедта на здравния министър от вчера гласи, че заведенията ще отворят на 1 март.

Излезе заповедта на здравния министър, от 29 януари в България ще се влиза само с отрицателен PCR

Премиерът Бойко Борисов посочи, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева”, каза министър-председателят. Той добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите на правителството нарастват на около 3 млрд. лв.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията