Slide
Slide

София. Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Такава заповед издаде във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов. В нея се казва, че от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Излезе заповедта на здравния министър, от 29 януари в България ще се влиза само с отрицателен PCR

„От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм”, заяви Полина Карастоянова в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей България“. По думите й основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава „каската от анулации”.

Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. „Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма”, каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.

„Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон”, смята Карастоянова.

От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. „Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно”, заяви Карастоянова.

„Беше тъжно да видим вчера една манипулация, или опит за манипулация на общественото мнение, трима колеги, сбутани на входа на министерството на здравеопазването, употребени очевидно, да обясняват как са постигнали споразумение с министъра и какво се случва оттук нататък. Манипулация е защото те не изразяват позиция на целия бранш и защото никой не ги е упълномощил да водят разговори. Това е сценка, посочи Карастоянова.

Реакцията на здравния министър Костадин Ангелов, който гостува в сутрешния блок на Нова телевизия след участието на Полина Карастоянова.

„Трябва да внимаваме какво говорим. Националният борд по туризъм говори за антигенни тестове, но специалистите в целия свят за пътуването изискват PCR тестове. Нека да не бъде всеки лекар и да не предлага всеки от нивото на своята компетентност неща, които ще застрашат живота, здравето и сигурността на българските граждани“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията