Slide
Slide

Велинград. „Общо 145 балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове има в цялата страна“, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на Антикризисния Седми годишен конгрес на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм, който се провежда във Велинград. Тя посочи, че техният брой ще продължава да нараства, защото експертната комисия към министерството продължава да работи, като проверява на място и оценява, местата които са заявили предоставяното на тази услуга.

Форумът във Велинград се провежда с подкрепата на местната Община и Министерството на туризма. Той протича при всички мерки на здравното министерство за безопасност – дистанция и дезинфекция.

„С цел популяризирането на този и други видове туризъм Министерство на туризма разполага със специално разработени видеоклипове, pre-roll видеа, банери и други рекламни материали на тема здравен и СПА туризъм, адаптирани на различни езици – английски, немски, руски, румънски, сръбски, шведски, норвежки, иврит и много други за целеви пазари, на които България провежда активна рекламна кампания – дигитална, в социалните мрежи, печатна и външна“, добави Георгиева.

Д-р Митко Василев: Развитието на здравния туризъм ще допринесе за утвърждаването на страната ни като целогодишна туристическа дестинация

„Работим активно и с водещи чуждестранни медии и онлайн платформи като CNN, BBC, Euronews, CNBC и eSky, както и с българските медии, с общините и представителите на туристическия бранш, за популяризиране на възможностите за здравен и СПА туризъм в България и през четирите сезона. В тази връзка са осигурени и реализирани онлайн публикации, дигитално съдържание, вкл. и за здравен и СПА туризъм, снимков и информационен материал“, каза още заместник министърът.

По данни от ЕСТИ, които обхващат местата за настаняване, от началото на 2020 г. до 29 август в община Велинград са пренощували над 141 хил. туристи, в община Хисаря над 64 хил. туристи, в община Сандански над 40 хил. туристи, в община Павел Баня над 25 хил. туристи, в община Девин над 19 хил. туристи, в община Сапарева баня над 14 хил. туристи и др.

Вицепремиерът Марияна Николова пред bgtourism.bg: СПА туризмът е с най-голям потенциал за развитие

Заместник министър Георгиева поздрави участниците от името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Доц. д-р Ангел Кунчев запозна участниците за ситуацията с Ковид-19 в България и ги поздрави от името на здравния министър. От Брюксел за участие във форума пристигна Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, която отправи поздравителен адрес от Тиери Дюбоа – президент на ЕСПА.

Сийка Кацарова: Приоритет на БУБСПА е да убедим политиците за огромната роля на превенцията и профилактиката на здравето, което ще доведе до намаляване на разходите за здравеопазване

„Предлагаме инструмент наречен: Ваучери за здравна превенция. С обявяването на извънредно положение на 13-ти март 2020 г. всички дейности в туризма бяха преустановени и цял един сектор е поставен пред изпитание за оцеляване. Спа центровете бяха затворени от държавата и отворени 2 месеца по-късно.

Чила Мезоси, ЕСПА: Коронавирусът е последният призив за признаване на значението на балнеологията и СПА лечението

Ваучерите за здравна превенция са пример за това как подобна програма може да повлияе на развитието на един сектор. Изложихме и аргументи за преки ползи за икономиката на държавата и пряк ефект върху здравето на работещото население от въвеждане на ваучери за здравна превенция“, заяви Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

„През последните три години ние работим интензивно с нашите партньори от Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм за популяризиране на България като целогодишна дестинация в областта на здравния туризъм. От приблизително 83 милиона души в Германия, над 73 милиона за били здравноосигурени при GKV в края на 2018 година. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Това е един огромен потенциал, част от който може да бъде привличан и насочван и за България“, заяви д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Тема на стартиращия панел на конгреса е „РЕСТАРТ НА МЕДИКЪЛ/СПА, СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗМА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19 – СЕЗОН 2020 – 2021“. По време на форума ще бъде разгледана ролята на климатолечебните и балнео-климатолечебните курорти за подобряване здравния статус на население. Във Велинград ще бъде обсъдени маркетинга и ПР стратегии на Медикъл/СПА, СПА и уелнес продукта в условията на пандемия от Ковид-19 – стандарти на работа със здравноосигурените пациенти с немските здравни каси. На конгреса присъстват кметовете на общините Чепеларе, Сандански и Велинград.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията