Slide
Slide
Slide
Slide

Морският резерват Ocean Cay MSC на Бахамските острови беше официално определен за „Място на надеждата“, а Пиерфранческо Ваго – член на борда на фондацията на MSC и председател на изпълнителния комитет и изпълнителен председател на отдела за круизи на MSC Group – като шампион на мястото на надеждата от Mission Blue, организация с нестопанска цел, основана от известния океанограф д-р Силвия Ърл за насърчаване на защитата на морските екосистеми.

С това престижно признание Ocean Cay се присъединява към глобалната мрежа на Mission Blue от 154 „Място на надеждата“: места, признати за критични за здравето на океана с крайната цел постигане на статут на морски защитени зони. Номинациите се оценяват внимателно от Съвета на „Място на надеждата“, съставен от морски учени и политически експерти, като се гарантира, че окончателният подбор е едновременно строг и отразява глобалните нужди за опазване на морската среда.

Когато MSC Cruises пое отговорност за Ocean Cay през 2015 г., островът страдаше от десетилетия индустриални дейности, включително добив на арагонит пясък. Компанията се зае с амбициозна инициатива за възстановяване, като си сътрудничи с правителството на Бахамските острови, водещи университети, морски учени и природозащитници за възстановяване на екосистемите на острова.

Круизната компания Holland America предлага пътешествие около Африка и приказен живот в морето за 73 дни

Чрез значителни инвестиции проектът за реставрация вече е постигнал значителен напредък. Близо 5 000 дървета и 75 000 местни растения, цветя и храсти са засадени на острова, съживявайки земната среда. Междувременно здравето на околните води се демонстрира от сегашния процъфтяващ морски живот, който включва присъствието на морски костенурки карета.

Програмата за възстановяване на морето обхваща 64 квадратни километра морски води и екосистеми около Ocean Cay. Той беше разширен през 2019 г., когато фондация MSC стартира своята програма Super Coral за възстановяване на кораловите рифове на острова. Тази пионерска инициатива използва научно сътрудничество и напреднали изследвания за идентифициране на коралови генотипове, известни като „супер корали“, които са еволюирали, за да издържат по-добре на топлинен стрес. След това те ще бъдат стратегически изместени, за да се създадат по-твърди рифове, които са по-издръжливи на екстремните горещини при изменението на климата.

Фондацията MSC планира да продължи тази работа и да привлече вниманието на много хиляди посетители на круизи всяка година, повишавайки осведомеността за спешната необходимост от усилия за опазване на океана в световен мащаб.

Това широкомащабно усилие за възстановяване и обществена информация подчертава ангажимента на фондация MSC за възстановяване на здравето на океаните, обогатяване на биоразнообразието и насърчаване на устойчиво бъдеще за нашата Синя планета.

Чудесна идея за Нова година – обиколка на Южна Америка с круиз

В основата на визионерския проект „Място на надеждата“ е целта да се повиши глобалната осведоменост за значението на опазването на морската среда и необходимостта от спешни действия за обръщане на щетите върху океанските екосистеми. Определянето на Ocean Cay като „Място на надежда“ подчертава критичната роля, която възстановените екосистеми, като Ocean Cay, могат да играят за подобряване на биоразнообразието и подобряване на цялостното здраве на нашите океани.

Д-р Силвия Ърл, президент и председател на Mission Blue, изрази вълнението си от определянето, заявявайки: „ Това признава цялостните усилия за възстановяване и ангажимента за защита на морското биоразнообразие. Водено от Пиерфранческо Ваго, възстановяването на Ocean Cay е мултидисциплинарно усилие за възстановяване на екологичния баланс в този варовиков остров и заобикалящото го морско имение. Ocean Cay ще информира хиляди хора всяка седмица за решаващото значение на отглеждането и разсаждането на термично устойчиви корали за опазването на морето, здравето на океана и благосъстоянието на хората.“

Безкрайно лято – новата промоция на Costa Cruises

Пиерфранческо Ваго, член на борда на фондацията на MSC и председател на изпълнителния комитет и изпълнителен председател на круизния отдел на MSC Group, отговори: „Да бъдеш определен за надеждно място е важно признание за морския резерват Ocean Cay и помага да се фокусира вниманието върху това как всички ние имаме важно задължение като пазители на нашата Синя планета. Тази отговорност е защо научните изследвания и усилията за възстановяване на нашата програма Super Coral имат за цел не само да създадат устойчиви коралови рифове около Ocean Cay и на Бахамските острови, но едновременно с това да допринесат за знанията и инициативите за опазване в световен мащаб. Благодаря на д-р Силвия Ърл и Mission Blue за неуморните им усилия, които ни вдъхновяват да ценим и опазваме богатото биоразнообразие на нашите океани.“

Това ново признание потвърждава статута на морския резерват Ocean Cay MSC и програмата Super Coral на фондация MSC като водещи в усилията за опазване на природата, подчертавайки тяхната пионерска роля в опазването на морския живот.

Планирайте вашето пътешествие с круиз. Свържете с туристическите си агенти, които заедно с експертите от CruiseGuru ще организират вашето мечтано пътуване.

Сподели публикацията