Гарфийлд/Снимки Руслан Йорданов и Светлана Йорданова, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Кушадасъ. Кoтаракът Гарфийлд е новата звезда на Ефес – един от най-запазените древни градове в света, намиращ се близо до Кушадасъ и Измир. Ежедневно хиляди туристи от цял свят посещават туристическата забележителност. Според католическата църква в Ефес е починала Света Богородица, тук е пребивавал и Апостол Йоан. С това място са свързвани и личности като Хераклит, Херострат, Тиберий Клавдий Аристон.

Ренгин Гиргин, екскурзовод: Очакваме ръст от 40% на туристите, пристигащи с круизи в Кушадасъ

Библиотеката на Целс

Днес сред руините на прочутия и съхранен античен театър живее Гарфийлд – котарак, който има профил в Instagram, а последователите му се увеличават с всеки изминал ден. С известната котка, с която се снимат всички и споделят кадрите в социалната мрежа, имахме възможност да я срещнем по време на екскурзия до античния град Ефес, която е част от маршрута „Иконична Егея“ на кораба Celestyal Olympia на круизната компания Celestyal.

Котаракът е изключително дружелюбен и вече е усвоил тънкостите за позиране при снимките, за да получи цялото внимание на туристите. „Той е на 5 години, тежи 5,5 кг. За първи път го срещнах през 2018 г. Беше малко коте, за което започнах да се грижа. Първата ни среща бе в античния театър в Ефес, той се приближи до мен и дойде в скута ми.

Българка направи успешна кариера в круизна компания, задава високите стандарти при настаняването

Всеки път, когато идвах в Ефес, започвах да го търся, а той много ме обичаше. Кръстих го Гарфийлд. Всеки път идваше към мен, когато си чуеше името. Грижих се за него, носих му храна – салам в малки опаковки, а след това и котешка храна. Така свикнахме заедно. Често изпращам големи пакети с храна на работниците в древния град, за да може да хранят и другите котки“, споделя пред Bgtourism.bg Ердем Ерилмаз – от 2015 г. е професионален туристически гид от Кушадасъ. Той е админстратор и на профила на Гарфийлд в Инстаграм.

Капитанът на Celestyal Olympia: Круизната компания Celestyal е фокусирана върху опазването на околната среда, доброто обслужване и автентичните преживявания

Екскурзоводът винаги обяснява на своите групи, че ще видят Гарфийлд, защото на 90% той винаги е на своята територия – до и в запазения Античен театър. През зимата Ердем вижда своя любимец 7-8 дни месечно, а през април срещите им са по 20 пъти на ден. Води го на ветeринар и се грижи за него като домашен любимец.

Българските туристи включиха Миконос, Крит и Санторини за посещение с круиз през април

Сподели публикацията