Slide
Slide

Интервю с Йоанис Фунтукас – капитан на круизния кораб Celestyal Olympia

Снимки Руслан Йорданов/Bgtourism.bg

– Здравейте, г-н Фунтукас! Благодарим, че ни посрещнахте на мостика и отделихте от ценното си време. Моля да ни разкажете кога и как започна Вашето професионално развитие в туристическата индустрия и в частност в света на круизите? С какво круизната индустрия и Celestyal ви спечелиха?

– Първо, започнах да пътувам, когато бях кадет през 1978 г. Това беше много отдавна! Преди повече от 40 години започнах да пътувам с круизни кораби, а преди 30 години станах капитан. Аз съм със Celestyal от почти 30 години. Celestyal е гръцка компания и това е първата ми причина да избера Celestyal. И разбира се, средата е много приятелска. Хората на борда и хората от офиса си сътрудничат добре.

– Намираме се на круизния кораб Celestyal Olympia? От кога сте капитан на кораба и с какво той се отличава от другите круизни кораби?

– Вече почти 4 години съм на Celestyal Olympia като капитан. Разликата е, че ние правим 3 и 4-дневни круизи, които дават възможност на нашите гости да посетят много различни гръцки острови. Ние посещаваме почти 7-8 гръцки острова само за 3-4 дни. Това прави разликата от другите круизни кораби и компании. Пътникът може да усети вкуса от всеки остров – да кажем от най-важните и известни острови, които предлагат красиви и автентични преживявания.

– Какъв е Вашият работен ден, опишете ни накратко?

– Имам широка гама от работни места. Трябва да съм на мостика, когато корабът приближава или напуска пристанищата. А през останалата част от деня трябва да говоря с отделите, за да видя дали си вършат работата както трябва. Трябва да обучим екипажа и да видим дали всичко е наред. Държим на доброто обслужване, а проучванията показват, че нашите пътници са забелязали и ценят това. 

– Какъв маршрут все още е в личния ви списък с желания или вече сте били на мечтаното пътуване?

– Моето лично мнение е, че Патмос е най-красивият остров, който харесвам. Мечтаното ми пътуване беше, когато плавахме до Куба, беше много хубаво.

– Кой е най-вълнуващият момент за вас в кариерата ви?   

– Най-вълнуващият момент е, когато всички пътници са доволни от круиза. За мен е важно в края на круиза всички да са щастливи. Това са най-вълнуващите моменти от работата ми. Това е нашата цел – да направим всички на борда щастливи.

– Като капитан на круизен кораб как виждате развитието на индустрията и каква е политиката на компанията към опазването на околната среда?

– Напоследък круизната индустрия се развива много бързо. Все повече хора пътуват с круизи. Круизите станаха много известни напоследък, така че мисля, че това ще бъде много печеливш пазар в бъдеще. По отношение на екологичните политики нашата компания е фокусирана върху опазването на околната среда. Ние насърчаваме нашите пътници да опазват околната среда, като не изхвърлят боклук зад борда или да не хабят вода, а също така и да уважават храната, която ядат, за да не я пилеят. 

CruiseGuru с удоволствие представя круизите на Celestyal в България, а от специалните цени може да се възползвате като се свържете с Вашия туристически агент.

Сподели публикацията