Юлияна Андреева/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Варна. Българката Юлияна Андреева направи успешна кариера в круизна компания, задавайки високите стандарти за чистотата и комфорта в каютите на кораба Celestyal Olympia – част от круизната компания Celestyal. Тя е от Варна, а нейната кариера започва от най-ниското стъпало в йерархията – като камериерка, през далечната 1992 година, а днес вече е Chief Housekeeper – заема най-високата позиция в отдела и ръководи екип от 88 души от 12 националности.

Снимката на българката на таблото до рецепцията, редом до капитана и ръководителите на отделните звена на круизния кораб, е гордост за всеки сънародник

„Никога няма да забравя моите първи учители в професията, които ми показаха добрите примери и положиха основите за една успешна кариера. Пристигнах на кораба без опит, без език, без образование, което да е в областта на туризма, но Ирини от Кипър, която отговаряше за хотелското настаняване и мениджмънт, намираше начин как да накара всички от екипа ни да отиваме на работа с голямо желание и отговорно да изпълняваме своите задължения. Нейният модел на работа е пример за мен, защото е важно в началото как ще бъдат предразположени новите служители, които се качват на кораба. На моите колеги винаги съм казвала да не забравят откъде са тръгнали и как са се отнесли към тях“, разказва пред Bgtourism.bg Юлияна Андреева. Корабите, на които е сънародничката ни, имат завидната 100% задоволеност относно обслужването, която гостите посочват в хилядите анкетни карти.

Капитанът на Celestyal Olympia: Круизната компания Celestyal Cruises е фокусирана върху опазването на околната среда, доброто обслужване и автентичните преживявания

Варненката усвоява тънкостите в занаята и още след втората година е забелязана и подготвена за следващите стъпала в йерархията на отдела, които успешно изкачва през следващите години. Била е на всички кораби в круизната компания Celestyal. На борда на Celestyal Olympia е от 8 години.

„Работата от една страна е трудна, защото ние работим по 9-10 месеца. Идваме през март и се прибираме в домовете при близките си през ноември. Тук сме като едно семейство. От друга страна нашата работа ни предоставя и много възможности. Пътуваме, преоткриваме красиви места, запознаваме се с много хора от цял свят“, споделя още Юлияна.

Българските туристи включиха Миконос, Крит и Санторини за посещение с круиз през април

Работният ден започва в 6.30, а понякога и в 5.30, продължава до късните часове на деня. „Аз имам 88 души в моя отдел и всичките са ми като 88 деца. Правя баланс – от една страна да ме приемат като началник, а от друга да дойдат и да споделят своите лични проблеми. Държа всички да работим заедно, да си помагаме, за да може времето да минава по-бързо. Кабините на кораба се чистят от камериер и асистент, двамата работят в екип и отговарят за чистотата и комфорта в кабината и банята. Отговарят за 24-30 кабини или обикновено за 60-70 легла. За екипажите късите круизи са динамични от една страна и еднообразни от друга, тъй като всяка седмица се повтарят и това продължава месеци. Опитвам се на служителите да им дам да имат личен живот, да излязат и да се разходят на местата, които посещаваме, да имат не само работа, но и социален живот. Радвам се, че много от моя екипаж всяка година се връщат. Вече със затворени очи си вършим работата. Свикнали сме със задълженията си, а деветте месеца минават като сън“, признава Юлияна, която в кариерата си вече е посетила десетки държави. – Камъкът си тежи на мястото, както казват възрастните хора, затова винаги се завръщам в родината си при семейството си, споделя още тя.

9-10 месеца в годината работниците на круизните кораби са далеч от сушата и родината си

„Аз обожавам родината си. В чужбина има хубави места. Добре е човек да отиде и да ги види, но накрая винаги да се върне при близките си. Сърцето ми започва да бие силно всеки път, когато кацна на летището във Варна. Вълнувам се от летището до дома си. Баща ми почина преди години, когато бях на кораба. Най-лошите ни моменти са тези, когато някой от семейството си отиде, но такъв е животът. Обожавам Варна! Всяка година се прибирам за 2-3 месеца. Времето прекарвам предимно у дома, със семейството си, в домашни задължения. Мечтая сутрин да стана, да седна на балкона и да пия кафе. Обичам и да отида до морето, да седна и да го наблюдавам – нищо, че през по-голямата част в работата си съм по вода. Харесвам елементарните неща – да се разхождам из улиците на града, да слушам българска реч, и се радвам, когато видя усмихнати хора“, допълва българката. Работила е като лаборант и технически изпълнител, след като е завършила Техникумът по химия в морската ни столица.

Ренгин Гиргин, екскурзовод: Очакваме ръст от 40% на туристите, пристигащи с круизи в Кушадасъ

Един ден приятелка й предлага да пробва работа на круизен кораб. „Не съм си мечтала за тази работа и да пътувам по кораби. Навремето нямаше тези възможности, които сега са пред младите – индустрията се развива, има онлайн информация и може бързо и лесно да се кандидатства за работа на круизни кораби. Мечтите ми бяха да създам семейство, да имам спокойна работа. Животът имаше други планове за мен, беше отредил да направя кариера. Аз съм от самоуките и израснах от най-ниското до най-високото ниво – с цената на много труд и лишения, далеч от сушата и дома. Благодарна съм на учителите си на круизните кораби, на компанията, че забеляза моята отдаденост и ми гласува това огромно доверие“, разказва още Юлияна Андреева.

Celestyal поема по нов курс с новия си кораб, дебютът на Celestyal Journey е през септември

Тя признава, че недостиг на кадри има и в круизната индустрия. Поколенията са други, все по-трудно се намира квалифицирана работна ръка. Повечето идват с големи очаквания и искат да направят бърза кариера. Сънародничката ни обаче е щастлива, че нейните колеги се връщат за всеки нов сезон на кораба, оценявайки усилията и отдадеността й да изгради екип.

CruiseGuru с удоволствие представя круизите на Celestyal в България, а от специалните цени може да се възползвате като се свържете с Вашия туристически агент.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA