Slide
Slide
Slide
Slide

Интервю с Ренгин Гиргин – лицензиран екскурзовод в Кушадасъ

– Г-жо Гиргин, какви са очакванията за развитието на круизния туризъм в Кушадасъ през 2023 г.?

– Сезонът на круизния туризъм в Кушадасъ започва през март и продължава близо девет месеца. Пристанището посреща най-много круизни туристи в цяла Турция, включително и през декември. Миналата година пристигнаха 600 кораба, а заявките за тази година са за 850 – това е над 40% ръст.

– Каква е причината Кушадасъ да е като магнит за туристите от цял свят?

– Основната причина е най-известният античен град Ефес. Гостите посещават и много други забележителности, а една от тях е и Къщата на Дева Мария. Регионът е предпочитан за круизен туризъм, за кулинарен туризъм, за религиозен туризъм, конгресен туризъм и др. Дестинацията е слънчева и предлага чудесни условия за възстановяване заради климата, тек има чист и здравословен въздух. Все повече има и дигитални номади. В момента в Кушадасъ те са около 5 хиляди, защото интернет им позволява да работят от всяка точка на света.

– А вие? От кога сте тук и работите като екскурзовод?

– Лицензиран екскурзовод съм от 30 г., като последните 25 от тях съм в Кушадасъ. В България съм родом от Перперек, Кърджалийско, но съм живяла и израснала в Койнаре, Плевенско. Основно водя беседите на английски език, но имам групи на руски и български език. Миналата година беше много натоварена заради големия интерес на туристите да пътуват след ограниченията, наложени от световната пандемия. Имах 150 групи, като голяма част от тях бяха чрез круизната компания Celestyal Cruises. Хората обичат да пътуват и да преоткриват много нови дестинации, а круизите им позволяват с един маршрут да бъдат на много места.

– Как се развива Кушадасъ? Българите посещават ли това място?

– От малко село Кушадасъ стана голям и известен курортен град, в който през лятото има 1 милион души. За мен тук е школата на туризма в Турция, тъй като днешните здрави основи на турския туризъм се поставят в края на 50-те години на миналия век в Кушадасъ. В района има 300 хотела и близо 100 хиляди вили. Българските туристи са най-много по крилата на сезона – в началото и в края.

Сподели публикацията