Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Истанбул. Турският мегаполис Истанбул е спечелил сърцата на милиони свои гости от цял свят. Причините са много и вече сме писали за Фестивала на лалето, за туристическите забележителности, за новите атракции, за шопинг туризма, за вкусната храна…, но днес ще отделим специално внимание и на още един от поводите, с който Истанбул ни кара да се усмихваме, докато го разглеждаме – котките.

Sunset Grill&Bar – съвременният адрес в Истанбул, на който залезите вдъхновяват и хранят душата на гостите

В този град уличните котки са живата и подвижна атракция, които са се превърнали в истинска визитка на Истанбул. Може да ги откриете не само пред величествените сгради в кварталите на космополитния град, но и върху масите в заведенията, да се разхождат по стръмните улички, да бъдат пред вратите на магазините, на витрините, в джамията, да забележите как елегантно дефилират между краката на клиентите в ресторантите, до рибарите, които ловят риба край Босфора, та дори и как мързелуват между книгите в библиотеката.

Библиотеката на емблематичния хотел Pera Palace в Истанбул е свидетел на велики моменти от историята

Те заемат най-добрите места в този град, в който дори има паметник на знаменита улична котка. Много световни компании днес брандират своите колекции за Истанбул с любимото животно.

Подземният круизен терминал Galataport привлича хиляди туристи в сърцето на Истанбул (снимки)

Легендата гласи, че по време на Отоманската империя котките са пристигнали в Истанбул на борда на търговски кораби от Египет. Котката в исляма е свещено животно, тъй като е спасила пророка Мохамед от отровна змия и в знак на благодарност той благословил животното.

През зимните месеци котките заемат своите места на топло – зад витрините.

Днес котките в Истанбул са обичани животни. На много места жителите на града и местните търговци са изградили малки къщички. Пред тях има панички, които редовно зареждат с храна и вода за дружелюбните и мъркащи обитатели на огромния град.

Рекордните над 6 милиона туристи са посетили Османските дворци в Истанбул през 2022 г.

Сподели публикацията