Истанбул. Круизният терминал Galataport официално бе открит през есента на м.г. Читателите на Bgtourism.bg имаха привилегията да бъдат едни от първите да видят този уникален проект не само на Балканите, но и в цял свят (Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи – снимки).

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Припомняме Ви, че районът в Истанбул, който бе затворен за обществеността повече от 200 години и се простира на дължина от 1,2 км по брега на квартал „Каракьой“ с изглед към Босфора.

Амбицията на турските управници е да превърнат круизният терминал в едно от най-луксозните пристанища в света. Четири години отнеха на строителите да превърнат това място не само в красив и модерен крайбрежен център, но и във важна арт и шопинг дестинация. 

Турция е инвестирала близо 2 милиарда долара в този мегапроект и има амбицията на пристанището, което и от световна класа, да посреща ежегодно над 1.5 милиона круизни пътници. Галатапорт Истанбул е превърнат в истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията.

Costa Venezia – Лятната царица на Егейско море, която предлага вълнуващи пътешествия и автентични преживявания (снимки)

Екипът на Bgtourism.bg днес отвежда своите читатели до подземния круизен терминал, който е уникален по рода си в световен мащаб. Подводният терминал е сертифициран по LEED Gold, а историческите сгради – по BREEAM Excellent.

Пътниците, слизащи от корабите, акостирали в пристанището, достигат до подземния терминал от съответните зони на рампата и извършват необходимите процедури за тяхното качване или транзитни пътувания. Редът в терминала е подобен на всяко друго летищe.

В подземния терминал има Duty Free зона, в която туристите пазаруват преди да се качат на круизния кораб

Създава се временна свързана зона с уникална система за покриване, разделяща свързаната зона и зоната за сигурност, когато в пристанището няма кораби.

Същата система за покриване разделя бреговата линия и зоната на кея, когато корабът акостира. Бреговата линия остава отворена за достъп.

снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA