Slide
Slide

Истанбул. Круизният терминал Galataport официално бе открит през есента на м.г. Читателите на Bgtourism.bg имаха привилегията да бъдат едни от първите да видят този уникален проект не само на Балканите, но и в цял свят (Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи – снимки).

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Припомняме Ви, че районът в Истанбул, който бе затворен за обществеността повече от 200 години и се простира на дължина от 1,2 км по брега на квартал „Каракьой“ с изглед към Босфора.

Амбицията на турските управници е да превърнат круизният терминал в едно от най-луксозните пристанища в света. Четири години отнеха на строителите да превърнат това място не само в красив и модерен крайбрежен център, но и във важна арт и шопинг дестинация. 

Турция е инвестирала близо 2 милиарда долара в този мегапроект и има амбицията на пристанището, което и от световна класа, да посреща ежегодно над 1.5 милиона круизни пътници. Галатапорт Истанбул е превърнат в истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията.

Costa Venezia – Лятната царица на Егейско море, която предлага вълнуващи пътешествия и автентични преживявания (снимки)

Екипът на Bgtourism.bg днес отвежда своите читатели до подземния круизен терминал, който е уникален по рода си в световен мащаб. Подводният терминал е сертифициран по LEED Gold, а историческите сгради – по BREEAM Excellent.

Пътниците, слизащи от корабите, акостирали в пристанището, достигат до подземния терминал от съответните зони на рампата и извършват необходимите процедури за тяхното качване или транзитни пътувания. Редът в терминала е подобен на всяко друго летищe.

В подземния терминал има Duty Free зона, в която туристите пазаруват преди да се качат на круизния кораб

Създава се временна свързана зона с уникална система за покриване, разделяща свързаната зона и зоната за сигурност, когато в пристанището няма кораби.

Същата система за покриване разделя бреговата линия и зоната на кея, когато корабът акостира. Бреговата линия остава отворена за достъп.

снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Сподели публикацията