Slide
Slide

Истанбул. Библиотеката на емблематичния хотел Pera Palace в Истанбул е била свидетел на велики моменти от историята. Тя е прежилява разпадането на Османската империя, двете световни войни и създаването на Републиката, чиято 100-годишнина Турция чества тази година.

Една от най-емблематичните сгради на града не е загубила нищо от своя блясък.

Екипът на Bgtourism.bg днес е в хотела, за който има много легенди, а сега ежедневно се радва на интереса на стотици туристи от цял свят.

Началото

През 1888 г. от Париж тръгват пътниците на луксозния влак Ориент Експрес. След 80-часово пътуване те стигат до Истанбул. Във влака са били предимно аристократи и бележити личности. Елитните пътници на влака, които пристигат в турския мегаполис, искат да отседнат във висококачествени хотели, но през Османската империя Истанбул не разполага с такъв хотел. В града започва изграждането на хотела, за да се запълни тази празнина. Така от 1892 година започва да тупти сърцето на хотел Pera Palace. Още тогава той е бил остров на модерността в този фантастичен ориент.

Една от легендите гласи, че между стените на хотела, по-точно в стая 411, Агата Кристи е написала Убийство в Ориент Експрес. Романът за първи път е бил публикуван във Великобритания през 1934 г.

Бележити гости

Малко заведения по света може да се похвалят, че са посрещани от престижни посетители като Агата Кристи, Ърнест Хемингуей, Грета Гарбо, Мата Хари, Жаклин Кенеди Онасис, британският крал Едуард VIII, Пиер Лоти, Алфред Хичкок, Ататюрк и др. По време на своите визити в турския космополитен град те са избирали впечатляващата атмосфера на Pera Palace. Днес и вие имате повод да оставите своите куфари и да се впуснете на изискано кулинарно пътешествие в ресторанта на хотела, който наскоро влезе в списъка на Мишлен. 

Българин изведе хотел до ТОП 3 на Гърция в престижни класации на HolidayCheck

Pera Palace се намира само на метри от кулата Галата и от една от най-оживените улици в Европа – Истиклял. Само на 5 минути пеша от хотела е метростанция Шишане (Şişhane). Топ локацията позволява бързо да стигнете до историческия квартал Султанахмет, известен със „Света София“, Синята джамия и много други забележителности в района.

Елегантната неокласическа фасада на фреско-турския архитект Александър Валори не предполага какво богатство се крие вътре. Ремонтите не са отнели нищо от духа на хотела и човек може лесно да си представи как е изглеждал и преди 100 години. На приземния етаж салонът задава тона със своите шест купола от стъкло, грандиозни полилеи и мебели от червено кадифе.

Първият 4-звезден хотел за вегани в България отваря врати това лято

Оригиналният асансьор, монтиран през 1892 г., е една от атракциите. Този шедьовър от ковано желязо и махагон тогава е бил вторият, инсталиран в Европа, веднага след този на Айфеловата кула.

Стаята на Ататюрк

Хотелът има 115 стаи. Стая 101 е била любима на Мустафа Кемал Ататюрк.

Днес тя е превърната в малък музей, където са изложени негови лични вещи, ежедневно е посещавана от стотици туристи.

Във фоайето на хотела гостите могат да си закупят рекламни сувенири .

В хотела всеки гост е посрещан като цар, както навсякъде в Турция. Сервирана в ресторант Агата Кристи или на приятната тераса на заведението при хубаво време, закуската е богата и разнообразна.

Докато съседната френска сладкарница е любимо място за естетите на Истанбул, които ценят сладките моменти, то бар Ориент посреща любителите на джаза на своите удобни дивани за коктейли и маркови напитки.

По време на своя престой изисканите гости имат не само възможност да се потопят в аристократичната атмосфера и в живота на интересната културна програма в хотела, но и да се насладят на здравословни процедури в СПА центъра.

Сподели публикацията