Slide
Slide
Пловдив. Първият полет на авиокомпания Pegasus Airlines по редовната линия от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив днес кацна на българска територия. Той беше посрещнат от кмета на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, заместник-министъра на транспорта Николай Найденов, генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, както и от посланика на България в Турция Ангел Чолаков. Това е първата в историята на летище Пловдив линия до Турция.
Редовните полети от Пловдив до Истанбул ще са с честота два пъти седмично, в сряда и събота и ще се изпълняват със самолети Боинг 737 и Еърбъс 320 с капацитет 180 пътници. Цената на билета започва от 29 евро в посока. Самолетите на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus Airlines ще кацат на летище „Сабиха Гьокчен“.

„Горд съм, че усилията ни последните 10 години дадоха резултат. Благодаря на Дойчин Ангелов и на всички колеги кметове от Фонда, с които проведохме десетки срещи и разговори, за да имаме редовна линия до Турция“, коментира градоначалникът на Пловдив и допълни, че ще продължи да работи и за разкриването на още линии, защото на Пловдив му предстои да изгради Градска железница и да се развива с все по-бурни темпове.


Днес от полета слязоха близо 100 пътници, заедно с тях и депутатът от Бурса Мустафа Йезгин, мениджърът продажби на авиокомпанията превозвач Чааръ Улутюрк, представител на българските изселници от Бурса, пет граждански организации. Всички те подчертаха, че страната им търпи сериозни поражения и е поставена пред изпитания последните дни. Въпреки това те са решили да пътуват с първия полет и лично да благодарят лично на ръководството на летище Пловдив за усилията и на българската държава за оказаната помощ при земетресенията.

„През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министър Найденов. Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации.

Самолетите ще кацат на летище Сабиха Гьокчен, откъдето има стотици възможности за прекачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия.

През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министърът. Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации. Откриването на нови линии ще подобри значително транспортните връзките на пловдивския регион с Европа и Азия, ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окаже положително въздействие на туристическия сектор“, категоричен бе Николай Найденов.

С полета до Истанбул ще бъде доставена хуманитарна помощ от България за пострадали от земетресението в Турция.

Сподели публикацията