Slide
Slide

Мелник/Сандански. Министърът на туризма д-р Илин Димитров заедно с министрите на иновациите и растежа – Александър Пулев и на земеделието – Явор Гечев връчиха символично на кметовете на Мелник и на Сандански – Сашо Филипов и Атанас Стоянов първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, в периода 17-19 февруари 2023 г.

Тримата министри отправиха ясното послание, че виненият туризъм е част от бъдещето на устойчивото развитие на сектора и местните общности. Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура, обичаи и дух, а през последните години значението на винения туризъм в контекста на общата туристическа индустрия все повече нараства, допълвайки усещането за традиции, подчерта министър Илин Димитров.

В съботния ден представителите на местната власт и бизнеса в лицето на „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“ – Сандански проведоха работна среща с министрите в едно от знаковите места за живописния южен български град Мелник – в най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, Кордопуловата къща.

Основен акцент беше представянето на винена дестинация „Долината на Струма“, в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в Република България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на България.

“След активното взаимодействие на Министерство на туризма с Министерството на земеделието и с Министерството на културата инициативата за повече видимост на българските винени дестинации даде резултат и винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство, което стана основание за изработване на табели, указващи 12 винени дестинации”, заяви министър Димитров. Той благодари на колегите си министри за екипната работа и почерта колко е важно това.

В тази връзка са и действията на Министерството на туризма за разработване на дигитална карта на България, обединяваща различни елементи на туристическата услуга и продукт – като културни и винени маршрути, фермерски пазари, развиващи местните общности, значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство, които представляват интерес за всеки гост на дестинацията. Министрите Димитров и Гечев съобщиха новината, че от следващата седмица стартира съвместната работна група, която да изготви заданието за създаване на единната дигитална карта на България като туристическа дестинация.

На срещата в Мелник министърът на земеделието Явор Гечев коментира актуални въпроси и възможностите за развитие на лозаро-винарския сектор, както и дигиталната карта на България, която ще привлече много туристи, почитатели на добрата кухня, традициите и хубавото вино.

По време на работната дискусия министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна представителите на бизнеса и кметовете с полезна информация за одобрените проекти в област Благоевград по процедурите по Плана на възстановяване и устойчивост, в т.ч. и с проектите за общините Сандански и Петрич. Над 10 млн. лева са общо средствата, с които представителите на бизнеса ще могат да дадат тласък на своите начинания, обобщи министър Пулев.

Целта на МТ е да насочи вниманието на туристите към възможностите за практикуване на устойчив туризъм във вътрешността на страната като подчертае спецификата и уникалността на всеки район с неговите ярки и отличителни черти, които намират ясно изражение в кухнята и виното. По този начин се обогатява добавената стойност на комбинирания туристически продукт на страната ни и се стимулира националната икономика. Всички имаме общ интерес да поставим България на картата на предпочитаните европейски дестинации за винени и кулинарни изживявания, подчерта министър Димитров.

През последните години страната ни се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множеството успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. 80 изби в България предлагат винен туризъм, 22 изби предлагат и хотелско настаняване.

Едно от специфичните предимства на винения туризъм е, че туристите имат възможност да се откъснат от традиционните „туристически пътеки” и да попаднат на нови и интересни места. Голяма част от локациите за винен туризъм са разположени сред атрактивна природа или пък са привлекателни заради самите лозови насаждения като забележителност. Той е особено подходящо и за хората, които търсят автентичен контакт с местните производители и общности, които носят и развиват вековни традиции в производството на вино.

След работната среща министрите, представителите на местното самоуправление и на туристическия бизнес се разходиха сред живописната архитектурна среда на Мелник.

В рамките на тридневната инициатива на община Сандански, денят продължи с посещения на местни винарни къщи. Министрите бяха посрещнати с тържествена церемония в една от местните изби, която доби популярност в българското кино, пресъздавайки в автентичната си атмосфера древните традиции на винопроизводителите. В седмицата под знака на Трифон Зарезан, в околностите на Мелник министрите участваха в ритуал по зарязване на лозя и се запознаха с работния цикъл на едно такова място, което привлича целогодишно не само професионалисти, но и енолози, туристи и изкушени пътешественици, почитатели на виното и добрата кухня.

Град Мелник е емблематичен пример за успешна винена дестинация, сочат данните на ЕСТИ. През 2022 г. в местата за настаняване в община Мелник са пренощували около 8 хил. туристи. От тях  българите са около 6400, а чуждестранните туристи са около 1600.  През 2022 г. Мелник бележи ръст с около 16% на чуждестранните туристи спрямо 2021 г. В тези данни не се отчита значителният еднодневен туристопоток към Мелник с нощувка в Сандански.

Сподели публикацията