Весела Георгиева/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Интервю с Весела Георгиева – специалист „Връзки с обществеността“ в Дентапрайм

– Денталният туризъм е една все по-бързо развиващата се услуга. Какви са причините България да бъде една от най-предпочитаните дестинации за дентален туризъм в Европа?

-Денталният туризъм привлича интереса на пациенти от цяла Европа, търсещи идеалното съотношение на цена-качество за тяхното дентално лечение. Доста често хората избират услугата дентален туризъм, тъй като необходимото им лечение е скъпоструващо в страната, в която живеят. Именно затова търсят алтернатива, която разбира се по никакъв начин не е за сметка на качеството на услугата. Една от основните причини България да се нарежда сред най-предпочитаните дестинации за дентален туризъм е високото качество на денталните услуги и по-достъпните цени спрямо тези в страните в Западна Европа. Освен това голяма част от пациентите искат да съчетаят полезното с приятното, а именно да възвърнат функционалността и красотата на усмивката си, като същевременно използват възможността за ваканция, по време на която да опознаят местните и националните забележителности, както и богатата култура на страната ни. Черноморието привлича все повече интереса на хората търсещи услугата дентален туризъм, тъй като там се намира и най-голямата частна дентална клиника в Европа – Дентапрайм. България също се нарежда на челните места по брой специалисти по дентална медицина, чиято работа се откроява с качество на най-високите световни стандарти. Разбира се и членството ни в Европейския съюз предоставя удобство в денталния туризъм.

Дентапрайм

– Как протича медицинската ваканция на един пациент в България – от посрещането на летището до изпращането?

– Медицинската ваканция за пациентите на Дентапрайм започва още от техните домове. Грижим се за комфорта на всеки наш пациент, затова организираме пътуването на повечето от тях. След онлайн или телефонна консултация, екипът ни от агенти намира най-удобния маршрут за полет на пациента и прави резервация в избрания от него хотел в партньорската мрежа на Дентапрайм (пациентите ползват преференциални цени от хотелите партньори). След като пристигне на летището, пациентът е посрещнат от наш шофьор и получава безплатен трансфер до хотела, като по време на пътуването до там се наслаждава на първата си туристическа обиколка на град Варна и научава интересни факти за културата и историята ни от комфорта на седалката си. След това започва същинската част от неговото посещение – диагностика посредством най-новите дигитални технологии, планиране и извършване на персонализирано лечение и производството на зъбни конструкции в собствената ни лаборатория. Екипите ни са до нашите пациенти по време на всяка стъпка от тяхното лечение и държим да знаят, че могат да разчитат за всичко на нас. За да бъде престоят им още по-специален и незабравим, създадохме концепция за свободното време, като нашият Happiness Team (Eкип Щастие) организира всекидневни събития и екскурзии, които помагат на пациентите да опознаят България и нашата култура и да създадат нови приятелства. Освен това всеки от тях получава специалната Дентапрайм клубна карта с отстъпки от над 50 партньорски обекти – спа центрове, ресторанти, курорти, фризьорски салони и още много. След като приключи лечението на пациента, наш шофьор го взема от хотела и го изпраща до летището. Важно е да отбележим, че потокът от пациенти е целогодишен и хората избират Варна също и през зимата.

– Какъв е профилът на туристите през 2022 г. по възраст и нации? Какъв е интересът на българите в чужбина към денталния туризъм у нас?

– В Дентапрайм работим върху връщането на функционалността и красотата на усмивката. Затова акцентът ни е върху по-сложните дентални лечения, а именно върху имплантологията. Пациентите, които се нуждаят от такъв тип лечение са пред пенсионна и на пенсионна възраст. Предлагаме и естетични лечения, например с фасети, затова срещаме засилен интерес и от по-млади пациенти, но масово посрещаме нуждаещи се от дентални импланти поради липсата на зъби и дискомфорта, който това им носи.

САМО ПРЕЗ 2022 Г. ПОСРЕЩНАХМЕ 7 812 ПАЦИЕНТИ, РЕЗЕРВИРАХМЕ 15 600 ПОЛЕТА И 63 386 НОЩУВКИ.

Туристите избрали България за дентален туризъм са главно от Германия, Австрия, Швейцария, Турция, Русия и Великобритания. Акцентът ни е именно върху немско говорящия регион, затова и по-голямата част от нашите служители говорят немски и предлагат обслужване изцяло на немски език. Броят на българите, които избират България за дентален туризъм, но живеят в чужбина и най-вече в Германия, започва да се увеличава с всяка изминала година именно заради достъпните цени, високото качество и комфорта да говорят родния си език по време на лечението. Интересното е че наблюдаваме нарастваща тенденция на все повече пациенти от съседните ни страни, които живеят в Германия, но избират България и най-вече Дентапрайм за своето дентално лечение и почивка пред това в родната си страна.

– Колко средно харчи един турист, който пристига в страната ни за дентален туризъм?

– Разходите на туристите варират според индивидуалните нужди за лечение и начините за прекарване на свободното време. Всеки пациент има персонален план за лечение, изготвен спрямо неговите нужди, както и всеки пациент сам избира в какъв тип хотел да отседне. Някои например, предпочитат комфорта на първа морска алея в петзвезден хотел на плажа, а други търся усамотение и тишина в малки семейни хотелчета. Разбира се, какъвто и вариант да изберат за своята дентална почивка, разходите ще са сравнително по-ниски от тези в родните им страни. 

– Разкажете ни за развитието на Дентапрайм – как през годините вие успяхте да разгърнете своя успех?

– Дентапрайм е водеща марка за дентални клиники в България и Европа. Първата от тях е основана през 2006 г. в град Варна. Днес оперираме интернационално с клиники в Лондон, Варна, а скоро планираме и отваряне в Ню Йорк. Най-голямата частна дентална клиника в Европа се намира в град Варна и е част именно от бранда на Дентапрайм. Още със създаването на първата ни клиника преди 17 години, поставихме пред себе си една ясна цел, която е наша мисия и до днес – да предоставяме висококачествени дентални услуги, достъпни за всеки. И така всеки ден екипите ни от професионалисти променят живота на хиляди хора, връщайки им надеждата за красива и функционална усмивка. Разбира се, всичко това е възможно благодарение на непрекъснатите иновации, оптимизацията и дигитализацията на всички работни процеси и отдадеността на всички наши служители.

Използването на най-новите дигитални технологии за диагностика, планиране и извършване на зъболеченията ни, както и собственото производство на зъбни конструкции ни позволява да предлагаме безкомпромисно качество на достъпни цени. Стремим се да откликваме на нуждите на нашите пациенти с много внимание и грижа, затова непрестанно подобряваме концепциите си, разрастваме екипите си и реализираме нови бизнес модели и партньорства, като например партньорства с представители на туристическата индустрия в България. Заедно с тях създаваме туристически продукти, които комбинират денталното лечение с незабравима почивка. Всичко изброено до момента води до засиления интерес на все повече хора към денталния туризъм във Варна, като прогнозираме броят на идващите пациенти през следващите години да се увеличава. Поставяме акцент не само върху отговорността към пациентите и служителите, но и към околната среда, затова се стремим също да бъдем напълно неутрални по отношение на климата. Тук отново играе роля дигитализацията, като вече наблягаме и на развитието на изкуствен интелект в денталната практика. 

– Като човек, който работи за усмивката, колко важна е тя в бизнеса?

– Смятам, че усмивката е изключително важен и мощен инструмент, който има силата да установява връзки и инициира доверие. За мен тя е по-скоро начин на мислене и е колкото отражение на една организация, толкова и утвърждаване на обещанието на тази организация. Тя е отношение, което отразява нашата страст и разказва нашата история отвъд първите впечатления.

Интервюто взе Руслан Йорданов

Сподели публикацията