Част от централното фоайе на петзвездния комплекс
Slide
Slide

Вечната красота на природата и легендите от миналото се срещат с бъдещето на петзвездния СПА туризъм

Баня. Помните ли приказните истории от детството, в които се разказва за вълшебната красота на българските планини и за мистични извори с лековита, жива вода?
Цялата тази магическа реалност оживява в разложкото село Баня и никак не е случайно, че именно на това място е изграден петзвездният Гранд Хотел Терме.
Камък и дърво, материали върху които се гради вечната човешка връзка с околния свят, са съчетани с космополитния лукс на хотелски комплекс, който е като изваден от филм за бъдещето.

Гранд Хотел Терме съчетава космопилитен лукс с прекрасна природа

„Доказано е, че колкото по-близо сме до природата, толкова по-добре се чувстваме и това е в основата на нашата концепция за построяването на Гранд Хотел Терме – казва пред Bgtourism.bg Милена Антова, управител на комплекса. –  Създаването на такава близост, навсякъде около нас, помага на ума и тялото да почиват пълноценно. Това ни зарежда с енергия. Нашето най-голямо желание е гостите на Гранд Хотел Терме да прекарат почивката си така, че да поискат да се върнат отново.“

Комплексът е захранен с топла минерална вода от извор, намиращ се в Пирин планина, на 3 км от Баня. Известно е, че водата има редица лечебни свойства и извира със средна температура 58° C.
На разположение на гостите в Гранд Хотел Терме е минерална зона с вътрешни и външни басейни. В тях температурата на водата е 38°C. В термалната зона са изградени СПА съоръжения от най-висок клас, част от висшата мода в бранша. Сред тях са лакониум, билкова сауна, финландска сауна, арома сауна, арома парна баня, парна баня с шоков басейн.
Не е тайна, че лековитите води са били притегателна сила за хората от векове, но малцина знаят историите, с които е свързвана славата на мястото, където днес е село Баня.

СПА зоната с топла минерална вода

„Според една от легендите, Филип Македонски, бащата на Александър Велики, е идвал тук, за да лекува болните си крака – разказва пред Bgtourism.bg Надежда Кехайова, секретар на местното читалище. – В селото е реставрирана стара римска баня, която днес привлича много туристи. Пространството пред нея е оформено като арена за културни прояви и музикален фестивал.“
Римската баня е възстановена по начина, известен от древността – с камъни и плоски печени тухли. Отвътре изглежда така, както вероятно е изглеждала преди и стотици години. Минералните води щедро се леят в басейна на римската баня, а времето изглежда замряло в отдавна отминала епоха. На това място разходката в миналото изглежда толкова истинска, че човек неволно очаква край него да мине гражданин на великата империя, облечен в типичните за онова време одежди.
В курортното село е запазена и турска баня, строена по време на робството, която също е отлично реставрирана и днес представлява туристическа атракция.

„Баня се развива в правилната посока и доказателство за това е интересът на уважавани инвеститори, с които работим успешно“, категоричен е кметът на селото Магда Първанова.
Изграждането на Гранд Хотел Терме със сигурност е сред основните елементи в превръщането на курорта във все по-желана дестинация от български и чуждестранни туристи.

„Комплекс като Гранд Хотел Терме не се строи за година, две или три – категорична е Милена Антова. – Това е мащабен процес, който се доближава до проектирането на един град. В тази връзка, хотелският ансамбъл и частите към него продължават да се развиват. Но без това по никакъв начин да нарушава спокойствието на гостите по време на престоя им при нас.“

В момента хотелът разполага с 110 луксозно обзаведени стаи и апартаменти. Високото качество на вътрешния и външен дизайн съчетава класически планински стил с петзвезден комфорт. Възможностите за семейна почивка са сред най-важните акценти в концепцията на Гранд Хотел Терме.

„Децата се чувстват добре, когато са сред други деца. През това време родителите им имат възможността, както да са близо до тях, така и да отдъхнат сами на спокойствие – казва Милена Антова. – Екип от компетентни аниматори се грижат за малките момчета и момичета, докато възрастните могат да разпуснат в басейните, да се поглезят в СПА зоната, или да седнат на питие в лоби бара.
Опитът ни убеждава, че това са мечтани моменти за нашите гости и спа хотели. Предлагаме ол инклузив настаняване, което е една от отличителните ни черти в сравнение с други хотели през зимните месеци. Така всеки, който избере да почива в Гранд Хотел Терме, може да мисли само и единствено как да прекара времето си по най-приятния начин.“

Кулинария от най-висока класа се предлага в ресторантите на Гранд Хотел Терме

Баня се намира на няколко километра от пистите на Банско и възможността за каране на ски или сноуборд е на броени минути.
Петзвездният комплекс заслужено се гордее и с елитен отбор от водещи кулинарни специалисти, които творят произведения на изкуството в кухнята. Гастрономията е, вероятно, един от най-трудните елементи в създаването на елитен хотел, признават в Терме. И затова решават да заложат на изобилие от качествена и красиво поднесена храна. Предлага се най-доброто от българската кухня, както и специалитети от френска, италианска, турска, испанска кулинария. Развитието на луксозния комплекс продължава и в близко бъдеще там ще се предлагат още атракции. Работи се по създаването на зоокът, а в СПА зоната ще има и басейн с олимпийски размери. Футболният терен с естествена трева, който се намира в непосредствена близост, ще бъде напълно реновиран.

Летвата е вдигната високо и цялостните перспективи пред бизнеса в Баня изглеждат отлични. Гранд Хотел Терме налага високи стандарти и в него легендите и вечната красота на природата се срещат с бъдещето на петзвездния СПА туризъм. Текст Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg

 

Турската баня построена с военна плячка

Историята на турската баня в село Баня е повече от интересна.
Днес къпалнята е напълно реставрирана и възстановена, а е построена със злато от военна плячка, задигнато по време на Венецианско-турска война (1463 – 1479).
„Легендата разказва как двама братя българи от местния род Муртени отиват да воюват в Венецианско-турска война и по техен боен другар пращат на своя баща кухо гюле пълно със злато – разказва Надежда Кехайова, секретар на читалището в с. Баня. – Бащата, който бил изключително честен човек, разбира че това е плячка и изхвърля съкровището на бунището.
Войниците се връщат и питат за златото, а татко им посочва към бунището. Плячката още си стояла там, където била захвърлена. Бащата ги заклева да построят нещо голямо, с което да им се прости греха. Така е съградена турската баня в селото, която днес е паметник на културата. Близо до нея се намира извор Благата вода. Твърди се, че водата е изключително лековита за външни рани и изгаряния. Близо до извора се намира екопътека Женско бърдо. Маршрутът се изминава пеша за около 40 минути и предлага прекрасни планински гледки.

Турската баня в село Баня е напълно възстановена

Текст Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg

Сподели публикацията