Slide
Slide

Пампорово. И днес сме в Родопите. Обичаме да се връщаме тук – в китните планински градчета Смолян и Чепеларе, и да се зареждаме с позитивна енергия – черпим я от красотата на природата, от топлотата, с която ни посреща местното население, от вкусната кухня, от възможностите за туризъм, които ни предлагат хотелиерите…

Пампорово

Този път ще добавим нови ценни спомени и ще се насладим на невероятните гледки в курорта „Пампорово“ от един по-различен и не по-малко красив поглед – разходка с шейна, теглена от кучета. Това зимно удоволствие е популярно като арктически впряг или мъшинг, то дава възможност на гостите на курорта да усетят с всичките си сетива радостите от зимата.

Малки и големи примират от кеф, когато впрягът вихрено тръгне по утъпкания сняг. Снежната атракция трае около 20-ина минути, но те са достатъчно да пренесат туристите в зимната приказка в българския курорт.

Родопите са планината на столетниците и като магнит за туристи от цял свят

Зимна атмосфера в Пампорово

Тегленето с шейна се е превърнало във вълнуващо спортно състезание и датира още Олимпийските игри през 1932 година, когато се е състояло първото състезание с кучешки впрягове.

Днес две невероятни кучета имат щастието да живеят в дом като истински хора и да радват своите стопани и туристите в Родопите с разходки с впрягове.

Те са собственост на Владимир Илиев, който е на 41 г. Със семейството си живее в София – с. Лозен. Повече от 20 години работи в софтуерната индустрия. Баба му и дядо му живееха в Смолян и като дете всяка събота и неделя са го водили на разходки и излети в Родопите. От тогава има изключително топли спомени за самото място, но най-вече за родопчаните.

Марияна Николова в Чепеларе: Българските туристи са основните гости в района от началото на този зимен сезон

„Занимавам се с кучета от дете, като най-дълго време сме отглеждали боксери, но първото си хъски взех преди близо 3 и от тогава съм влюбен в породата – красиви, интелигентни, самостоятелни, но най-вече своенравни. Казват се Сина (Cinnamon Spice of Northern Howl) и Чарли (Cinnamon Fire’s A Wind of Change). Женската взехме от лицензиран развъдник в Русе, а Чарли е бебе на Сина – резултат от селекция, която направихме, регистрирайки собствен развъдник и следвайки всички правила и изисквания на БРФК и FCI. За породата може да се говори много – но в най-важното, което трябва да отбележим са техните външен вид, характер и издръжливост. Изключително обичливи, инатливи, игриви и интересни кучета са. Могат да прекарат деня си пред печката, в леглото или изминавайки десетки километри навън. Важно е да кажем, че това е работна порода, за която движението е от изключително значение. Не е задължително всеки ден да изминават десетки километри, но 1-2 пъти седмично дълга разходка в планината или с колело ги държат във форма и ги правят щастливи“, споделя пред Bgtourism.bg Владимир Илиев.

Станислав Вангелов: Дистанционният офис в планината е все по-предпочитан

Нямаме търпение да ни разкаже за възможностите за разходка с шейна, дърпана от кучета. Картина, която сме виждали многократно по филмите или чели в книгите. Пампорово ни дава възможност и ние да усетим тръпката.

Антон Анастасов: Пампорово е едно от местата, където туристите се радват на чист въздух и повишават имунната си система

„Способността да теглят шейна е едно от най-разпознаваемите умения за хъски. За да бъдат в добра форма и подготвени за зимата – през цялата година се практикуват различни спортове (каникрос, байкджоринг, скутеринг), които са подходящи за по-топлите региони, като нашия.

В България тези спортове стават все по-популярни, като имаме клуб и изявени спортисти участващи в международни състезания (SSB – Sleddog Sport Bulgaria).

Ски пистите в Пампорово са отлично подготвени, курортът е щурмуван от хиляди туристи на старта на сезона (снимки)

Разходките с шейни предлагани в курортите са по-скоро комерсиално забавление, което може да даде само бегла представа за възможностите на тези животни и преживяването със зимен впряг. Обичайно, това е състезателна дисциплина за време и/или издържливост, която включва водач, шейна и неговия впряг. Екипировката касае предимно животните – ние използваме оборудване произведено в България – Northern Howl, което по нищо не отстъпва на световните марки. Колкото до водача – за него са необходими добре изолирани и водонепропускливи дрехи, огромно желание и издръжливост“, споделя Илиев.

В Пампорово организират първи стъпки в ски бягането с олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска

„Това, което ние практикуваме е разновидност със сноуборд. Имаме впряг от 1 или 2 кучета и сноубордист. В такава конфигурация може да се покриват дистанции от 2 до 10-15 километра, като е малко по-изморително за управление и навигация, но пък е по-лесно за кучетата поради по-ниското тегло. Преживяването е изключително, като основния приоритет е да се опазят кучетата и човека от контузии“, допълва той.

За кого е подходящо това приключение?

Подобно преживяване изисква познаване на кучетата и възможност да се направляват. Това умение се добива първоначално в тренировки по каникрос (човека и кучето тичат свързани) и на по-късен етап – с колело (байкджоринг) и най-накрая – шейна, ски, сноуборд. Подходящо е за активни хора с приключенски дух, които обичат животните. Продължителността на разходката е между 2 и 6 часа.

Кметът на Чепеларе направи инспекция за спазването на противоепидемичните мерки в Пампорово

За предпочитане е разходките да се провеждат по равни терени, но при достатъчно умения на водача и опит на кучетата – може да се правят спускания и по по-стръмни терени, предупреждава Владимир Илиев.
Днес разходката с кучешки впряг се предлага и по българските зимни курорти. Много от туристите са превърнали това събитие в свое хоби, защото разходката с тези красавци им показва най-романтичните и неустоими гледки.

Автор Руслан Йорданов

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията