Марияна Николова заяви, че потенциалът на Чепелере не отстъпва на световноизвестни зимни курорти и със сигурност този потенциал няма да бъде пренебрегнат

Чепеларе. От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други традиционни зимни дестинации. Според текущи оценки намалението на българските туристи в курорта от началото на зимния сезон е между 35 и 40%. Спадът на чуждестранните туристи в курорта от началото на зимния сезон е над 90%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бранша в Чепеларе. В срещата участваха Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет.

Отлични условия за зимен туризъм в Пампорово

Министърът информира, че през изминалите коледни и новогодишни празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хил. са посетили Пампорово, като това е и второто по посещение направление в празничните дни.

Вицепремиерът припомни част от мерките, които правителството на премиера Борисов предприе за подпомагане на сектора. Тя посочи, че в средата на седмицата Министерският съвет реши да бъдат осигурени допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. По тази мярка в засегнатите сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 хиляди работни места.

Най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова на Мечи чал

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна заетост през 2020 година са запазени общо близо 24,5 хил. работни места в компании от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“, заяви министър Николова. Тя уточни, че програмата е насочена и към самоосигуряващите се, като до средата на декември 2020 г. общо 1700 фирми и самонаети лица са се възползвали от нея. Платените средства са 20,7 млн. лева

Днес отбелязваме Световния ден на снега и аз бих пожелала много сняг, който да привлече повече туристи в региона, защото зимните спортове укрепват здравето, което е най-важно в личен план и ще носи положително резултати за бизнеса, коментира още вицепремиерът.

Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост и село Нареченски бани

Кметът Хаджиев благодари за срещата, както и за работата на бизнеса. Изпитваме известни затруднения, но се надявам с обединени действия да излезем от ситуацията по-силни и по-обединени и да вървим заедно напред, посочи още той. Вие се грижите за това как да се развива нашият бизнес, коментира господин Мемцов.

Марияна Николова и Боран Хаджиев

Една от темите, които поставиха представителите на бизнеса, бе възможността за функциониране на Летище Пловдив. Те посочиха, че то е входната врата за Южен Централен район, което ще допринесе за по-доброто развитие на сезона. В рамките на срещата бяха дискутирани възможностите за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчаване на противоепидемичните мерки. Бизнесът постави и конкретни запитвания за функционирането на системата ЕСТИ.

Марияна Николова пред медии в Пампорово: Очакваме по-малък спад на туристите за зимния сезон в курорта

Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.

Министърът информира още, че от началото на този зимен сезон нашите анализи показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%, посочи още тя.

Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA