Асеновград. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир „Успение Богородично“. Той е сред най-значимите духовни забележителности на община Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България.

Министър Николова разговаря с ръководството на манастира и изтъкна огромното значение на религиозното средище за привличане на туристи. Тя изтъкна значението на религиозния и поклонническия туризъм за утвърждаване на страната като привлекателна дестинация за четири сезона, което е акцент в рекламната и маркетингова политика на Министерството на туризма. По думите й това е нишов продукт с голям потенциал, който трябва приоритетно да се популяризира.

Марияна Николова в Чепеларе: Българските туристи са основните гости в района от началото на този зимен сезон

Манастирът е заобиколен от живописните хълмове на Родопите и е любимо място за хиляди туристи не само заради красивата природа, но и заради мащаба му като духовен център с богата история. Той е сред най-посещаваните у нас от много поклонници и туристи, които търсят тук духовно единение и спасение.

Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост и село Нареченски бани

Иконостасът на главната черква „Успение на Пресвета Богородица“, строена през 1604 г. по образец на светогорските храмове, е един от най-ранните дърворезбовани по българските земи. Изключително ценни са запазените стенописи в притвора, които датират от 1643 г.

Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора

Най-голямата светиня на манастира е иконата на Пресвета Богородица, която се съхранява на специално място в съборния манастирски храм и заради чудотворството си е обект на поклонение от непрестанен поток вярващи. Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят богослужебна утвар и образци на църковното изкуство от различни периоди.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA