Асеновград. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Асеновата крепост. Тя е сред най-атрактивните и често посещавани туристически забележителности около Асеновград, а близостта до главния път допълнително улеснява достъпа до него, коментира министърът. Тя посочи още, че културно-историческите обекти са сред водещите фактори за превръщането и утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, което е и ключов приоритет в работата на министерството. На място вицепремиерът се запозна както с дългогодишната история на крепостта, така и лично се увери в спазването на противоепидемичните мерки на обектите.

Забележителностите също трябва да работят при съблюдаване на утвърдените правила за дейност в условия на пандемия, само така, от една страна, ще продължат да посрещат туристи, а от друга, ще запазим здравето на гостите – и физическо, и психическо, посочи още вицепремиерът.

Обектът се намира на естествен скален масив. Той е използван още от траките през V век пр.н.е., а по-късно и по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Първите писмени сведения за крепостта датират от устава на близкия Бачковски манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич и прилежащите към него селища.

Асеновата крепост дава ясна представа за средновековните укрепителни съоръжения и създава усещането на всеки турист, посетил я поне за малко, че се пренася в отдавна отминали времена. През 1973 г. крепостта е обявена за архитектурен паметник.

Полските туристи са едни от най-нетърпеливите да почиват в България

Марияна Николова посети село Нареченски бани и се срещна с кмета Димитър Бакалски. Това е един от най-старите курорти в страната и тази година през юли ще отбележи своята 130-годишнина. Районът е известен със своята лечебна радонова вода, която лекува нервната система, опорно-двигателния апарат и диабет, тя няма аналог в България.

Вицепремиерът и кметът обсъдиха перспективите пред местния туризъм за предлагане на разнообразни услуги през четирите сезона на годината.

„Възможностите на Нареченски бани в насърчаването на здравния и балнеотуризма са много големи и имат дълги традиции, които в условия на пандемия от Ковид-19 стават все по-актуални, и ние трябва да ги надграждаме и развиваме“, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че регионът има пряк принос за утвърждаването на страната ни като здравословна и сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи и тази тенденция трябва да продължи да се изгражда.

България отбелязва Световния ден на снега

По думите й мерките, предприети от правителството на премиера Бойко Борисов за гарантиране безпроблемното пребиваване на туристите в местата за настаняване и туристическите обекти, са подкрепили бранша в трудните времена на пандемията. В допълнение икономическите мерки, осигурени от кабинета, са подпомогнали предприятията в отрасъла. По данни на Министерството на икономиката близо 48 млн. лв. са били усвоени от компании в туристическия сектор.

Димитър Бакалски постави въпроса за собствеността на парка в центъра на курорта. Един основен проблем е липсата на общинска собственост и на първо място искаме централният парк в курорта да бъде прехвърлено под ръководството на местената власт, поясни той.

Очакваме с общи усилия да осъществим рестарт на сектора през настоящата година и съм убедена, че чрез продължаващото ваксиниране ще насърчим този процес, посочи министърът на туризма.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA