Пампорово, снимка pamporovo.me
Slide
Slide

96-годишният скиор Иван Раев с петчасови тренировки

Няма нито една болест, кръвното му е като на младеж, казва пред Bgtourism.bg личният му лекар Боян Каров

Кристиан ИВАНОВ

Чепеларе. Всяка сутрин 96-годишният Иван Раев от Чепеларе става рано и без да бърза се подготвя за своя тренировъчен ден. След като закуси той се отправя към ски зоната в Пампорово, където всички го познават.

Иван Раев е на 96 години и кара ски всеки ден

Иван Раев е сред пионерите на зимния спорт в България.

Още през 40-те години той е сред пионерите, проправили пъртината на екзотичното за онова време занимание. Младите ентусиасти порят край двуметровите преспи с „бегачки“, наричани още и „писалки“. Това са прародителите на съвременните ски.

„Увивахме ги с въжета около обувките и се пързаляхме по снежната пътека – спомня си днес най-старият скиор в света. – През 1942 г. дойде на посещение тогавашният министър-председател на царска България Богдан Филов. Лично съм го учил да кара ски. От тогава до днес учениците ми са стотици. Но нито от премиера Филов, нито от някой друг съм взел пари.“ И така, повече от седем десетилетия продължава любовната история на Иван Раев с планината и ските. Всеки божи ден славният ветеран кара поне по пет часа. Пропуска обяда и се храни привечер, когато се прибира от пистата. „Познавам Иван много добре – разказва пред bgtourism.bg доктор Боян Каров личен лекар на най-стария скиор в света. –

Роден е през 1924 г., но кръвното му е като на младеж – 120 на 80.

Холестеролът му е в норма. Няма нито едно заболяване. Същото важи и за неговия брат Тодор. И той е мъж в пълния смисъл на думата, с желязно здраве. А вече е на 87 години.“
Как се постига такова дълголетие, отлично здраве и невероятна спортна форма?

В Пампорово всики познават славния ветеран

„Зад всичко това стоят комплекс от важни фактори – обяснява доктор Каров. – Човек първо трябва да бъде здрав духовно. „Изпразнете себе си и Аз ще ви изпълня.“ Цитирам по памет думи на Исус Христос от светите писания.

В Иван няма и следа от седемте смъртни гряха, за които ни предупреждава християнската вяра.

При него няма егоизъм, няма злоба. Няма завист, ярост или чревоугодничество. Той е невероятно благороден човек. Честен и прям. За себе си е установил хранителен режим, който му помага да бъде във форма. Закусва сутрин и после се храни чак вечерта. Японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина през 2016 г. след като доказа, че при гладуване се отключва процес наречен автофагия. При него се премахват токсините от организма и остават само полезните вещества. Тези, които удължават живота. Обяснено накратко, това е процес при който клетката се самообновява. Така че начинът на хранене е много важен. Както и мястото, където живееш. В нашия район се радваме на много слънце.

В Пампорово слънчевите дни са над 300 годишно.

Почти не се образуват мъгли. Разходките сред чистата горска природа инхалират в организма естествени антибиотици, които предпазват от много болести и засилват имунната система. Всичко това е предпоставка в Родопите да има дълголетници.

96-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе получи грамота за развитието на туризма

Природата в Родопите дарява здраве и дълголетие

Думите на доктор Каров са потвърдени и от самия Иван Раев.

„Храня малко и почти не ям месо – споделя 96 годишният мъж. – Закусвам рано сутрин, после се качвам на ските. Карам по пистите чак до късния следобед. Кафе никога не съм пил. В заведенията понякога поръчвам чай, но и с това не прекалявам.

Съветът ми към всички е да не спират да се движат и редовно да спортуват.

Здравето ми идва от природата. Използвам силата, която гората ми дава, обичам я и пазя.“

Две легенди: Иван Раев и Петър Попангелов

Бай Иван има малка къщичка край Бургас и лятото се мести там. Обича да плува в морето от Сарафово чак до откритите Бургаски солници. Там прави кални бани, след което се прибира пак с плуване. Ветеранът е жива легенда на родното Чепеларе и туристи от цял свят се надпреварват да разпитват за него. Затова от общинската администрация са решили да подготвят кандидатурата на Раев за Книгата на рекордите Гинес. В нея българинът ще бъде вписан като на най-стария действащ ски учител в света. Инициативата е в начален етап, но скоро ще бъдат предприети конкретни стъпки. „Ще продължавам да давам уроци по ски безплатно – категоричен е Иван Раев. – Правя го от сърце.

Единственото, което искам, е нашите гости да обикнат Пампорово и България.“

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията