Мехмет Нури Ерсой
Slide
Slide

Истанбул. Турският министър на на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой обяви, че страната му ще приключи 2022 г. наравно с данните от 2019 г. или над тях. Той посочи пред вестник „Хюриет“, че октомври е бил много успешен месец за туризма в Турция.

Ерсой припомни, че в началото на годината целта е била да бъдат реализирани 42 милиона туристи и приход от туризъм в размер на 34 милиарда долара. През юли беше поставена нова цел за 2022 г. – 47 милиона туристи, а сега амбицията на южните ни съседи е да изпрати годината с 50 милиона туристи и приход в размер на 44 милиарда долара. Ерсой постави цел за 2023 г., а тя е, че приходите от туризъм да бъдат 50 милиарда долара.

Абакс обяви чартър от София до Бодрум за Нова година, до Анталия ще има полети от всички български летища

От данните на турското министерство на културата и туризма става ясно, че през първите 9 месеца на годината държавата е посрещнала 40 246 899 посетители и са спечелени над 35 милиарда долара. Германия, Русия и Англия са страните, изпращащи съответно най-много посетители.

„Не успяхме да достигнем числата, които пропуснахме при азиатските страни, където ефектът от пандемията продължава. През 2023 г. ще се фокусираме и върху Америка. Концентрирани сме с THY, включително и за пазар Южна Америка. Имаме сериозни очаквания от Азия. Продължаваме да увеличаваме дела си в нашите класически и съществуващи пазари. Целта ни е да привлечем 5 милиона туристи от Великобритания. Турция има много потенциални пазарни дестинации и ще бъде водеща страна по пътници и приходи. Сега други страни определят стратегията си според нас.”, добави Ерсой.

Емералд Травел пуска новогодишни чартърни полети до Анталия и от четирите големи български летища

Сподели публикацията