Slide
Slide

София/Варшава. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва през седмицата в серия двустранни срещи на туристическия бизнес в Полша. В периода 24-27 октомври 2022 г., делегация, ръководена от заместник-министър Георгиева и съставена от представители на българския туристически сектор, проведе двустранни българо-полски бизнес срещи в градовете Вроцлав, Катовице, Краков и столицата Варшава.

След успешния летен сезон 2022 за българо-полския туризъм и след проведени разговори с представители на браншови организации в сектор туризъм, Министерството на туризма взе решение да организира серията от срещи в Полша. В инициативата активно се включи и Алианс Българско Черноморие с неговия председател Франк Кванте, който бе част от делегацията.

Целта на тези срещи бе извеждане на бизнес отношенията в туристическия сектор между България и Полша на следващото ниво и укрепване и развитие на връзките между представителите на бизнеса от двете страни.

Цончо Ганев от „Възраждане“ бе избран за председател на Комисията по туризъм в Народното събрание

Във всяка от локациите бяха организирани двустранни срещи между българските туроператори и хотелиери и полски туроператори. След тържественото откриване на всяка от срещите от страна на заместник-министър Ирена Георгиева, приветствие отправяха почетните консули на България в Полша в градовете Вроцлав, Катовице и Краков. При откриването на срещата в гр. Вроцлав отправи приветствие г-н Ярослав Обремски, войвода на Долносилезкото войводство, а в срещата във Варшава активно участие взе Н.Пр. Маргарита Ганева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша.

Участващите в тази поредица от срещи български компании имаха възможност да проведат работни разговори с близо 100 свои полски потенциални партньори. Предложенията на българския бизнес, с фокус главно върху морските почивки, бяха посрещнати с интерес. Местните представители, от своя страна, изразиха надежда, че България ще бъде представяна все по-често с възможностите за туризъм през всички годишни времена, като особен интерес, освен зимните почивки в ски курортите, бе проявен за планински туризъм, велосипедни турове в планините и СПА туризъм.

България заема трето място на полския туристически пазар с дял около 8,8% след Турция и Гърция. От друга страна, полските туристи, посетили България за периода януари – август 2022 г., са около 270 хил., което представлява ръст от 53% спрямо аналогичния период на 2021 г. Данните за броя пътници, кацнали на морските ни летища, показват, че летище Бургас е обслужило повече туристи от Полша през тази година, отколкото през предпандемичната 2019.

Всички участници в срещите споделиха мнението, че при съществуващия капацитет, България би могла да приеме през 2023 г. двойно по-голям брой туристи от Полша.

Сподели публикацията