Летище Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Москва. България предложи на Русия да изпрати упълномощена делегация в българските курорти с цел оценка на противоепидемиологичните мерки в туристическите зони. Съответното писмо, подписано от вицепремиера на България Гълъб Донев, е изпратено до ръководителя на оперативния щаб Татяна Голикова. 

Българското правителство е готово да приеме представители на компетентните министерства и ведомства на Русия, за да се запознае с целия набор от санитарни мерки и протоколи, които се прилагат във всички български курорти и туристически обекти, включително хотели, зони за отдих, кетъринг, балнеолечение и СПА центрове, съобщават от туристическото министерство пред Асоциацията на туроператорите.

В писмото се подчертава, че отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелство между нашите народи. Русия е приоритетен партньор и туристически пазар за българския туризъм.

България и Русия дадоха позитивен знак за възстановяване на високите нива в туризма, има голям интерес към делови и здравен туризъм

„Преди пандемията на COVID-19 всяка година стотици хиляди руски граждани избираха България като ваканционна дестинация, знаейки качеството и разнообразието на нашия туристически продукт“, се казва в документа.

Във всички български курорти са въведени строги санитарни протоколи, за да се гарантира безопасен престой на туристите. „Във всички хотели, ресторанти и други съоръжения, както в българските черноморски курорти, така и в цялата страна, се спазват стриктно всички антиепидемиологични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация. Страната успя да защити статута си на туристическа дестинация, за което свидетелства фактът, че сме една от малкото европейски държави, приели чуждестранни туристи през зимния туристически сезон 2020/2021. През този период не е регистриран нито един случай на турист с коронавирус “, се казва в писмото.

Премиерът на Русия е против идеята за ограничаване на пътуванията в чужбина

Донев също припомни, че от 1 май 2021 г. България отвори своите граници за туристически посещения от Руската федерация. Въпреки това въздушният трафик между България и Русия все още не е възстановен „като се вземат предвид изискванията на оперативния щаб към правителството на Руската федерация“, според който анализът и оценката на Роспотребнадзор по отношение на критериите на СЗО на заразените и броят на проведените тестове е от решаващо значение.

Руската делегация – по време на посещението си в България, лично ще има възможност да се увери, че страната ни е „безопасна, здрава, гостоприемна и приятелска туристическа дестинация за всички руски туристи“. Припомняме Ви, че от 5 май консулствата и визовите центрове на България в Русия приемат документи за краткосрочни визи.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията