Slide
Slide

От туристическия бранш обясниха, че ако върнат парите за предплатените почивки – ще фалират.

София. Ваучери, вместо връщане на пари за вече капарирани екскурзии – може  да спаси туристическия бранш, след като кризата с разпространението на COVID-19 приключи. Това заяви в сутрешния блок на bTV говорителя Кризисния щаб в туризма Емил Абазов.

По думите му, когато клиент плати на туроператор, той се са разплаща с всички контрагенти – туроператори, хотели и др.

„В момента, огромна част от тези пари са в нашите контрагенти. Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация и нямат парите, за да ги върнат. Варианта с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия“, уточни Абазов.

Представителят на туристическия бранш обясни, че за по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма.

„Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че нас няма да ни има. Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си“, коментира Абазов.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията