Slide
Slide

Обмислят се безплатни чадъри и шезлонги, които да привлекат българските туристи

Бургас. Летният сезон по Черноморието пред провал заради коронавируса, алармираха хотелиери и ресторантьори. Кристиян Киров е собственик на хотел край Бургас. Тази година трябваше да е първият летен сезон, в който да посрещне туристи. Вместо това е принуден да освободи цели 50 свои служители заради ситуацията около коронавируса. Има изтеглен и кредит за 2 млн. лева.

„Всички ще пострадаме еднакво. Липса на приходи и невъзможност да посрещнем разходи от първа необходимост, кредити, банки. Всеки в нашия бранш е застрашен да загуби абсолютно всичко, което е градил през годините. Така че няма да загуби това, което бихме спечелили тази година. Не говорим за пропуснати ползи. Тук всички сме застрашени от изчезване“, каза Кристиян Киров.

Туристите вече започнали масово да отменят резервациите си. Ситуацията е същата и в големите хотели в Слънчев бряг.

„Да отворя още за Великденските празници, такива бяха тенденциите, направих някакви подобрения, бази и така нататък, спа, да подобря, да повиша туристическия продукт. Мислех да отворя и затова 85-90% от дейността по поддръжка вече съм я направил. Но освободихме персонала във връзка с това което се случи“, обясни Веселин Налбантов, който държи един от най-оборотните хотели в Слънчев бряг.

Според експерти, единственото спасение на летния сезон е вътрешният туризъм.

„Оттук нататък, при добра организация, дай Боже да прескочим пандемията, нещото, което може да спази българският туризъм – това е единствено и само българският турист. Това е причината Министерството на туризма и големите Общини като Бургас да вземат превантивни мерки, създавайки краткосрочни и дългосрочни стратегии как могат да насърчат българският туризъм“, заяви пред bgtourism.bg председателят на Комисията по туризъм в ОбС Живко Табаков.

Обмислят се безплатни чадъри и шезлонги, които да привлекат българските туристи, но за да се случи това, държавата трябва да опрости от наемите на концесионерите на плажовете.

Давид Сукнаров
Кореспондент на bgtourism.bg

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията