Slide
Slide

Сапарева баня.Сапарева баня ще е домакин на деветото издание на Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през септември т.г. Този форум означава голямо признание за положените усилия на общинската администрация и за вложените средства на инвеститорите, които привлякохме през последните 6 години“, съобщи пред Bgtourism.bg кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

Калин Гелев, снимка Руслан Йорданов – Bgtourism.bg

Сапарева баня се превръща в привлекателно място за балнео, СПА и уелнес туризъм. Като туристическа дестинация привличаме гости заради Рилските езера и заради магическия танц „Паневритмия“ на Бялото братство, но през последните години, раздавайки минералната вода на повече от 40 ползватели, голяма част от тях успяха да реализират добри проекти. Нови 5, 4 и 3-звездни хотели обогатиха портфолиото с възможности за настаняване и предлагане на услуги на високо ниво на територията на община Сапарева баня“, добави Гелев.

Хотел 103 градуса – топлата минерална вода има много лечебни качества

Кметът сподели, че преди пандемията общината е реализирала годишно близо 90 хиляди нощувки. Той очаква постепенно туристическата индустрия в региона да се възстанови и 100-те хиляди нощувки годишно да бъдат реализирани още през 2023 година.

„Предстои издаване на разрешение за строеж на два нови обекта, които също са 5-звездни.

Новите хотели в района на Сапарева баня ще бъдат близо 250 местни и ще привличат гости за балнео, СПА и уелнес туризъм. Очаква се да бъдат реализирани в рамките на 4-5 години. Предстои одобряване на самите проекти и издаване на разрешение за строеж от архитекта на общината. През есента се очаква да започне строителството на поне единия обект“, добави кметът.

Хотел 103 градуса в Сапарева баня: Във Висшата лига на СПА изкуството

Туристите в Сапарева баня се чувстват комфортно в местните хотели, които предлагат качество на високо ниво

Той благодари на българските туристи, които избират Сапарева баня за своята ваканция, като очаква през следващите години дестинацията да стане по-разпознаваема и за съседните държави Република Северна Македония и Сърбия. Големите приоритети пред Общината са свързани с инфрактруктурните проекти, които да привлекат повече инвеститори, както и атмосферата в централната градска част да стане по-привлекателна за местните жители и туристите.

Хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня: СПА преживяване от бъдещето

Скай барът в хотел „103 градуса“ открива спиращи дъха гледки

Нов термален къмпинг се открива в Сапарева баня

Гелев сподели, че общината привлича туристи и с кулинарен туризъм, както и с интересните забележителности в региона. „Голямото предимство на Сапарева баня е природната даденост. В курортно селище Паничище имаме ски писта. В момента обособяваме ПУП и за още две писти, за да може да развиваме по-сериозно и зимен туризъм.

Прекрасна гледка от прозореца на стая в Сапарева баня

Моята цел е Сапарева баня целогодишно да привлича туристи и да предлага висококачествен продукт на своите гости.

Искаме да бъдем разпознаваемо място – да сме Сапарева баня на България, Балканите и Европа. Не искам да ни оприличават с Баден Баден или с някой друг световноизвестен курорт, защото ние сме достатъчно древна цивилизация и държава с над 1 300-годишна история.

Хотел „103 Алпин“ навърши 1 година

Хотел Петте елемента

Това, което ни липсва е разбиране от държавата. Надявам се нещата да се променят, защото туризма ще бъде двигателната сила на България“, каза още кметът на община Сапарева баня. Той е категоричен, че Общината върви в правилната посока и инвеститорите разбират това.

Сподели публикацията